AR, VR, XR sau MR: ce diferențe sunt între aceste tipuri de realitate?

203
AR VR XR
Sursa foto: Minh Pham/Unsplash

Tot mai multă lume are un nou set de căști de înaltă tehnologie în aceste zile. Este o tehnologie la care ne întoarcem, căutând noi modalități de a o folosi sau de a o prezenta consumatorilor. Au trecut 19 ani de când Google Glass a capotat, deși acel proiect AR a fost închis abia în 2023. Acum a venit rândul lui Apple Pro Vision și la anul a lui Samsung XR. Între timp, Microsoft are HoloLens, în timp ce Oculus are de ani de zile ochelari la care puteți cupla un telefon Samsung Galaxy sau Android, imitând o experiență VR completă. Dar mai sunt și alte prescurtări din domeniu, cum ar fi: AR, VR, XR sau MR. Ce sunt acestea?

Aceste evoluții, mai mult sau mai puțin rapide din acest domeniu au dus la acronime confuze pentru cumpărătorii ocazionali. Termeni precum AR, VR, XR și alții tind să-și piardă sensul atunci când tehnologia începe să sune la fel. Așadar, în acest articol, via AndroidPolice, lămurim ce sunt aceste acronime, ce înseamnă și ce se ascunde în spatele lor.

AR, VR, XR – AR: Augmented reality – Realitatea augumentată

AR sau realitatea augmentată se referă la afișaje care vă permit să vedeți lumea reală, dar o suprapun cu informații suplimentare. Cele mai simple tipuri AR sunt comune și le puteți folosi zilnic fără să vă gândiți prea mult la asta. De exemplu, scanarea unui cod QR cu aplicația pentru cameră este un tip de AR. Și aceasta vă permite să interacționați digital cu lumea reală. Multe alte tehnologii AR sunt, de asemenea, axate pe smartphone-uri, astfel încât acestea sunt accesibile tuturor.

Sursă foto:eLearnigIndustry

Ochelarii de protecție AR mai avansati precum Microsoft HoloLens sau Vision Pro sunt capabili de mult mai mult. Sunt construiți pentru a analiza în mod expert împrejurimile, pentru a identifica obiecte și pentru a oferi informații pentru diferite scopuri. Uneori, acest lucru este pentru nevoi profesionale. Tehnologia AR este prezentată ca un instrument de instruire pentru muncitorii din fabrici, profesioniștii medicali și (cu succes limitat) soldați. Îi poate ghida pe noii veniți prin pași complexi, poate identifica părți sau locații cheie și poate simula un dezastru în lumea reală, completând cu instrucțiuni despre ce trebuie să facă în continuare.

Cu toate acestea, AR oferă și divertisment. Nu căutați mai departe decât uriașul succes Pokémon Go, care i-a adus pe copii și adulți în cartierele lor pentru a căuta Pokémon rari pe toate tipurile de vreme. De asemenea, vedem un număr tot mai mare de suprapuneri AR pentru concerte, muzee și alte evenimente.

Există, de asemenea, opțiuni AR practice. De exemplu, identificarea alimentelor din magazinul alimentar după aspect sau ambalaj pentru a oferi mai multe informații. Cu atât de multe utilizări variate, nu este surprinzător faptul că industria consideră AR ca una dintre cele mai prietenoase tehnologii din lumea „realitate”.

VR: Virtual reality – Realitatea virtuală

VR elimină mediul real și duce utilizatorii într-o lume creată 100% digital. Este ușor de observat majoritatea căștilor VR, deoarece tind să fie dispozitive voluminoase precum căștile Vive și Oculus (acum trecute în Meta Quest) sau PlayStation VR de la Sony. De obicei, căștile includ o pereche de comenzi de ținut, astfel încât utilizatorii să poată interacționa cu lumea lor digitală captivantă, precum și un set de căști pentru a oferi sunetul necesar.

Sursă foto: ViveBlog

VR este, prin natura sa, o tehnologie de nișă. Adesea necesită echipamente scumpe, multă putere de procesare și suficient spațiu pentru a vă deplasa într-o cameră în siguranță. De aceea, nu toată lumea are o cască VR acasă. VR limitează și în alte moduri. Unii utilizatori au greață în timp ce folosesc Realitatea virtuală, în timp ce alții consideră comenzile dificil de utilizat.

În ciuda acestor provocări, VR a reușit ca mediu de jocuri și explorare, de la titluri indie până la evenimente de imersiune completă în locații speciale. De asemenea, vedem câteva aplicații profesionale, cum ar fi anumite tipuri de întâlniri de reabilitare și realitate virtuală. În timpul COVID, au apărut multe încercări VR de a conecta oamenii în spații digitale pentru a discuta proiecte sau viziona filme. Dar încercări precum Metaverse continuă să eșueze sau să atragă doar o parte din piață. Oamenii îl doresc doar în doze mici.

Există o întreagă subsecțiune de căști VR în care introduceți un telefon și rulați o aplicație prestabilită pentru a obține o experiență captivantă. Aceste căști funcționează cu tot felul de telefoane și nu costă mult. Cu toate acestea, experiența nu este adevărată VR și se confruntă cu probleme de vedere (cum ar fi durerile de cap), motiv pentru care se concentrează mai ales pe copii.

AR, VR, XR – MR: Mixed Reality – Realitatea mixtă

Realitatea mixtă este un concept oarecum mai neclar, care se concentrează pe interacțiunea cu obiectele digitale într-un cadru real. Gândește-te la asta ca la AR cu profunzime. MR se concentrează pe capacitatea de a utiliza creațiile digitale 3D în moduri intuitive în lumea fizică, permițând chiar utilizatorilor să ridice obiecte virtuale și să le mute.

Nu aveți întotdeauna nevoie de o vizor sau căști pentru a utiliza MR. Multe aplicații se concentrează pe a fi ușor de utilizat pentru oricine, permițând oamenilor să interacționeze cu gesturi precum un instrument de hologramă SF. MR se concentrează, de asemenea, pe eforturile de a mapa mediul fizic din apropiere. Astfel software-ul său să poată înțelege lumea reală în măsura în care AR nu poate.

Deoarece MR este specializat, este rareori prezentat unor consumatori precum AR. Este mai probabil să dai peste el la un loc special dedicat, un afișaj special într-o galerie sau un loc care prezintă o nouă tehnologie. Cu toate acestea, afișajele digitale 3D permit utilizatorilor să interacționeze cu conținutul lor, cum ar fi fotografiile sau creațiile CAD, în moduri pe care nu le-ar putea face înainte, ceea ce poate fi valoros pentru unii utilizatori. Acesta este unul dintre motivele pentru care Apple prezintă Vision Pro cu ecrane plutitoare care plutesc în spațiu.

XR: Extended Reality – Realitatea extinsă

În XR, „X” reprezintă orice termen menționat mai sus și orice tehnologie bazată pe „realitate”. Este cel mai util ca termen industrial să colectezi toți termenii într-un loc și să vorbim despre potențialul lor general, opțiunile de investiție și tendințele lor. Asta înseamnă că îl vei vedea pe site-uri tehnologice la îndemână, dar nu definește niciun set de căști sau capabilități specifice aplicației.

Sursă foto: Apple

Am clarificat ce înseamnă diferiții termeni de-a lungul spectrului realității virtuale. Acum urmează să experimentezi AR, VR, XR sau MX cu încredere! Căștile, aplicațiile și experiențele sunt adesea etichetate ca VR, AR, MR, în funcție de ceea ce pot face și de publicul pe care îl urmăresc.