ARM a lansat noile nuclee pentru viitoarele procesoare Samsung Exynos

524
ARM a lansat noile nuclee pentru urmatorul procesor Samsung Exynos
Sursa Foto: via SamMobile.com

Compania ARM și-a anunțat noile modele de CPU și GPU pentru procesoarele Samsung Exynos de anul viitor. Arhitectura de bază a ARM-ului primește un upgrade major pentru prima dată după deceniu. Arhitectura ARMv8 care a fost văzută în aproape fiecare chipset Android în ultimii zece ani este înlocuită de ARMv9. Noua arhitectură  aduce cu sine nuclee de procesor mai puternice și mai eficiente.

ARM a introdus cele mai recente modele de CPU și GPU, inclusiv CPU-urile sale emblematice Cortex-X2 și Cortex-A710 și GPU Mali-G710. Există Cortex-X2, care promite o performanță cu 16% mai mare comparativ cu X1 și de două ori mai performantă de învățare automată. Există, de asemenea, Cortex-A710, noul nucleu „mare”, care promite o eficiență energetică cu până la 30% mai bună și o performanță cu 10% mai bună decât Cortex-A78 de anul trecut.

Nuclee ARM mai performante pentru cip-urile Exynos viitoare

Dar ARM nu doar actualizează nucleele de performanță. Pentru prima data după patru ani, introduce, de asemenea, un nou nucleu „LITTLE” de înaltă eficiență, Cortex-A510. Potrivit SamMobile, acesta înlocuiește designul Cortex-A55 care a fost folosit pentru telefoanele majore de când a fost introdus în 2017. Și aici ARM promite cele mai mari salturi de performanță. Cu până la 30% mai bune și eficiență energetică cu 20% mai bună comparativ cu vechiul model. Deoarece multe sarcini de bază pe un telefon sunt gestionate de aceste nuclee performante, dar extrem de eficiente, acesta promite să fie cel mai mare upgrade dintre toate cu arhitectura ArmV9.

Potrivit ARM, aceste noi nuclee pot fi utilizate într-o configurație similară ca înainte. Astfel ar trebui să vedem un Cortex-X2, trei Cortex-A710 și patru Cortex-A510 în viitoarele procesoarele emblematic Samsung și Qualcomm. ARM a introdus, de asemenea, trei noi GPU-uri. Modelul pilot Mali-G710 promițând performanțe de joc cu până la 20% mai bune decât Mali-G78. Acesta din urmă este găsit și în procesorul Exynos aflat în seria Galaxy S21.

Arhitectura ARM este rodul muncii lui Sophie Wilson, o informaticiană britanică, membră a prestigioasei Royal Academy of Engineering. Arhitectura ARM fost dezvoltată de ARM Ltd. începând cu 1983 și introdusă din 1990 de Acorn Computers.

Samsung ar putea trece la GPU AMD pentru următorul Exynos

Cu toate acestea gigantul coreean ar putea trece la un GPU AMD pentru următorul său cip Exynos. Zvonurile sugerează că parteneriatul Samsung și AMD vor da roade mai întâi cu un laptop mai târziu în acest an. Totuși în acest moment nu există nicio garanție că Samsung va avea un GPU AMD pregătit pentru telefoanele sale până în 2022.

Chiar dacă GPU-ul AMD nu este gata până în 2022, ar trebui să vedem performanțe mai rapide și o eficiență mai bună pe telefoanele emblematice ale Samsung (indiferent de forma pe care ar putea să o ia), datorită noilor concepte ARM CPU și GPU care vor fi utilizate în Samsung și cip-urile de nouă generație Qualcomm. Vom afla mai multe până la sfârșitul acestui an, când aceste procesoare sunt de obicei anunțate.