Brevet Samsung pentru un „notch” pe partea laterală a dispozitivului

892

Samsung are pe telefoanele sale un impresionant raport corp/ecran fără a recurge la crestături urâte, gen breton. Compania și-a exprimat în mod deschis aversiunea față de acest gen de ecrane cu breton care iau din frumusețea display-ului. Samsung a evitat până acum să se alăture trendului din domeniu, unde în special producătorii chinezi au copiat bretonul lui Apple. Dar, compania sud-coreeană lucrează la o versiune cu o crestătură laterală, potrivit unui brevet descoperit de site-ul olandez GalaxyClub.

Samsung a depus o cerere de brevet la KIPRIS sub titlul „Dispozitiv electronic cu afișajul îndoit și metodă de afișare a imaginilor”. Korea Intellectual Property Rights Information Service este biroul de brevete și de proprietate intelectuală din Coreea de Sud. Cererea de brevet a fost depusă în luna februarie a anului trecut. Patentul descrie un dispozitiv cu afișaj Edge care acoperă laturile telefonului cu decupaje pentru butoanele fizice (putere, volum, etc.).

Este posibil să avem un „Edge Notch”.

Acest „Edge Notch” ar permite lui Samsung să acopere complet laturile telefonului cu ecrane Edge, eliminând complet ramele laterale. Un astfel de design va ajuta Samsung să-și mărească raportul ecran/corp, dar conform SamMobile, va fi mai greu de manipulat. Brevetul menționează un feedback vizual pe ecranul care înconjoară butonul atunci când este apăsat.

În prezent există o cursă feroce care se desfășoară pe piața de telefoane mobile. Companiile producătoare fac totul pentru a oferi dispozitive cu tot mai mult ecran și dacă e posibil fără margini. Producătorii chinezi lansează în prezent unul după celălalt smartphone-uri cu un raport ecran/corp de peste 90%. Una dintre posibilitățile pe care Samsung le studiază pentru a reduce la minimum ramele este o „notch” lateral, pentru butoane fizice. Vedem un ecran curbat care rulează în jurul cheilor fizice, cum ar fi butonul pornit/oprit și tastele de volum. Sau cu alte cuvinte: un afișaj cu o crestătură laterală pentru butoanele fizice.

KIPRIS – Korea Industrial Property Rights Information Service adică Serviciul coreean pentru drepturile de proprietate intelectuală. KIPRIS a fost fondat în anul 1996. Este echivalentul din Coreea de Sud la oficiul american USPTO – United States Patent and Trademark Office.

Tendința este spre ecrane complet fără cadru lateral.

Cu un astfel de „Edge Notch” ecranul poate fi îndoit mai departe în jurul marginii telefonului. Acest lucru face posibilă construirea unui dispozitiv care, aparent, nu mai are muchii pe partea laterală. Generația actuală de telefoane cu ecran lat – Galaxy S9 și Note 9 din 2018 – au încă câțiva milimetri de ramă pe laturi. Da, vedem aici o posibilă modalitate de a reduce marginile – un pas care este de așteptat de la viitoarele modele de vârf Galaxy. Totuși, un cadru pe partea laterală este foarte important pentru orice telefon.

În mod curios, pe unele imagini vedem și senzori – aparat de fotografiat, scaner de iris – care par să fie plasați sub ecran. Cu toate acestea, acest brevet nu este despre asta, iar alte detalii nu sunt menționate despre așa ceva.

Am mai scris de atâtea ori că nu toate brevetele se transformă în produse reale. Nu avem și nu există dovezi că Samsung lucrează în prezent la un astfel de dispozitiv. Dar, ca de fiecare dată, nu putem garanta că un astfel de brevet nu se va materializa într-un viitor produs.