Că e de bine, că e de rău, noul procesor Exynos 2400 este în lucru

237
Samsung Exynos 2400
Sursa foto: businesskorea.co.kr

Samsung nu a lansat un succesor al procesorului său Exynos 2200 care alimentează telefoanele Galaxy S22 de anul trecut pe unele piețe, inclusiv în Europa. Au existat câteva zvonuri despre un Exynos 2300, dar acestea nu s-au concretizat. Probabil cauza a fost că Samsung a decis să meargă all-in cu Snapdragon pe seria Galaxy S23. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că gigantul coreean a încetat să lucreze la noi cip-seturi emblematice interne. Acum au apărut informații că Samsung Exynos 2400 este deja în dezvoltare.

Cunoscutul tipster Ice Universe, citat de AndroidHeadlines, susține că Samsung lucrează la un procesor Exynos 2400 cu o configurație CPU cu zece nuclee (deca-core). Ice Man spune că cip-setul va avea un nucleu principal ARM Cortex-X4, două nuclee medii de înaltă frecvență Cortex-A720, trei nuclee medii de frecvență joasă Cortex-A720 și patru nuclee de eficiență Cortex-A520. Nu există informații despre vitezele CPU și despre restul configurației, cum ar fi procesorul grafic (GPU).

Procesoarele deca-core nu sunt noi în spațiul smartphone-urilor, dar sunt rare. Toate cip-seturile de smartphone-uri de generație actuală sunt soluții octa-core. Snapdragon 8 Gen 3 de ultimă generație al Qualcomm, care ar trebui să concureze cu Exynos 2400, folosește aceleași nuclee CPU ARM, dar într-o configurație octa-core. Samsung vrea acum, după o perioadă de pauză de un an, o configurație deca-core de nouă generație. Sperăm că aceste schimbările vor aduce noroc mărcii Exynos.

Procesorul Samsung Exynos 2400 este în lucru

Dacă Samsung lucrează la acest procesor Exynos 2400 nu înseamnă neapărat că îl vom vedea în seria Galaxy S24. Compania ar putea căuta să vândă noul procesor emblematic altor mărci, cum ar fi Xiaomi, OPPO și Vivo. În esență, de acest lucru se ocupă divizia System LSI a Samsung Electronics. Divizia de smartphone-uri a Samsung operează independent. Samsung LSi System va fabrică Exynos 2400 pentru a concura cu MediaTek și Qualcomm pe piața emblematică a smartphone-urilor.

Procesorul este piesa cea mai importantă smartphone-ului. Primește și execută fiecare comandă, efectuând miliarde de calcule pe secundă. Eficacitatea procesorului afectează în mod direct absolut tot ce se întâmplă pe smartphone.

Între timp, divizia de smartphone-uri a Samsung este de așteptat să meargă all-in cu Snapdragon de nouă generație și pentru seria Galaxy S24. Ar trebui să facă din nou echipă cu Qualcomm cu o nouă versiune specială a procesorului optimizată special pentru Galaxy. Seria Galaxy S23 are o versiune exclusivă a Snapdragon 8 Gen 2 For Galaxy cu un procesor și un GPU cu frecvență mai mare. Rezultatele de referință timpurii ale telefoanelor sugerează deja o creștere masivă a performanței față de anul trecut.

Potrivit zvonurilor din domeniu, Samsung va continua să folosească un Snapdragon special în telefoanele sale emblematice atâta timp cât nu dezvoltă soluții interne. Între timp, dacă această informație se adeverește, ar trebui să auzim mai multe despre Exynos 2400 sau cum se va numi, în următoarele luni. Procesorul poate fi anunțat la sfârșitul lui 2023 sau începutul lui 2024.