Posibil o cameră Samsung de 450MP pentru smartphone-uri să fie în lucru

198
Posibil o camera Samsung de 450MP
Sursa foto: notebookcheck.net

Săptămâna trecută Samsung a depus o nouă cerere de marcă comercială în Coreea de Sud, care oferă indicii cu privire la planurile companiei pentru o viitoare cameră foto de 450MP. Noua cameră va avea o dimensiune a pixelilor care se potrivește cu cea a camerei Sony IMX989 de 1 inch. Această cameră foto Sony a debutat pe smartphone-ul recent lansat Xiaomi 12S Ultra.

S-au spus multe despre cei mai recenți senzori de cameră Samsung. Compania coreeană a fost prima care a lansat o cameră de 200MP cu ISOCELL HP1 anul trecut. A urmat alta, Samsung ISOCELL HP3 în acest an, dar lucrurile nu par să se oprească aici. La fel ca în alte domenii tech și nu numai, Samsung merge mai departe. Acum Samsung are în vizor o cameră de 450MP.

După cum a dezvăluit Notebookcheck, Samsung a depus săptămâna trecută o cerere pentru o marcă comercială în Coreea pentru termenul „Hexa²Pixel”. Poate fi doar o marcă comercială – și poate să nu vadă niciodată vreo utilizare reală – dar oferă câteva indicii.

Posibil o cameră Samsung de 450MP în viitorul apropiat

Samsung își marchează de obicei procesele de binning de pixeli cu termeni specifici. ISOCELL HM3 de pe Galaxy S22 Ultra, de exemplu, folosește un „Nonapixel RGB Bayer Pattern” care combină pixeli într-o matrice 3×3, cu „Nona” referindu-se în mod evident cu trimitere la „nouă”. Acest binning 9-în-1 asigură ca Samsung HM3 de 108MP să scoată imagini de 12MP, cu pixeli combinați de 2,4 μm.

În mod similar, ISOCELL HP1 și HP3 de 200 MP folosesc ambele binning 16-în-1 sub marca „Tetra²pixel RGB Bayer Pattern”. În cazul în care marca comercială „Hexa²Pixel” este ceva de interpretat, aceasta ar indica 36-în-1 pixeli binning. Binning-ul de pixeli permite senzorului să colecteze date de la mai mulți pixeli adiacenți și să le combine într-un pixel mai mare. 

CMOS Complementary metal–oxide–semiconductor. Tehnologia CMOS este utilizată pentru construirea de circuite integrate, inclusiv microprocesoare, microcontrolere, cipuri de memorie (BIOS – CMOS) și alte circuite logice digitale.

Samsung a lansat senzori CMOS care produc 12MP sau 12,5MP. Dacă facem rapid niște calcule rezultă că că senzorul Samsung „Hexa²Pixel” ar putea avea o rezoluție de 432MP sau 450MP. Este doar o presupunere logică, totuși. Calitățile unei camera de 450MP au sens și nu numai pe hârtie. La o astfel de cameră binning-ul 36-în-1 ar permite senzorului să aibă o dimensiune fizică mai mică, oferind în același timp o dimensiune a pixelilor post-binning care se potrivește sau chiar o eclipsează cu cea a lui Sony IMX989.

Cînd va ajunge o astfel de cameră pe piață și dacă o vom găsi de viitorul Samsung Galaxy S23 Ultra, încă nu știm în acest moment.