Iată cât costă fabricarea unui Samsung Galaxy S10+!

1840

Luna trecută Samsung a lansat trei smartphone-uri extraordinare. De fapt patru dacă punem la socoteală și pe Galaxy Fold. Cele trei sunt Samsung Galaxy S10, Galaxy S10e și Galaxy S10+. Seria Galaxy S10 va fi pe piață peste patru zile. Toată lumea este de acord că acestea sunt telefoane dotate cu ultimele tehnologii și au calități ieșite din comun.

În concordanță cu specificațiile și caracteristicile și prețul acestor telefoane este mare. Cel mic, Galaxy S10e în România costă 3.500 lei iar Galaxy S10+ cu 128 GB stocare costă 4.800 lei. Sunt prețurile aproximative din magazine, pentru cumpărarea telefoanelor la liber, fără abonament!

Samsung Galaxy S10+, cu o capacitate de stocare internă de 128 GB, costă 999,99 dolari în Statele Unite. Modelul cu stocare de 1TB se vinde, tot în SUA pentru o sumă de 1.599 $. Am dat aceste prețuri, în România și în Statele unite pentru a vedea cât costă aceste telefoane, cel mai mic și cel mai performant.

Dar acum ne ocupăm de altceva. Potrivit estimărilor făcute de firma canadiană TechInsights valoarea reală totală a componentelor lui Samsung Galaxy S10+ este cu totul alta.

Costul total al smartphone-ului Samsung Galaxy S10+ este de 420 $

În total, costurile de producție pentru modelul Galaxy S10+ cu de 128 GB sunt de aproximativ 420 de dolari. Este o creștere cu aproximativ 40 $ față de modelul de ultimă generație Samsung Galaxy S9+, de anul trecut. Potrivit altei companii de studiu de piață, IHS Markit, costurile de producție pentru Samsung Galaxy S8 au fost la perioada respectivă de 307,50 $. Samsung Galaxy S8 a fost considerat la vremea respectivă cel mai scump telefon produs vreodată de Samsung.

Așa cum se întâmplă adesea, componenta cea mai scumpă este noul ecran Dynamic AMOLED Infinity-O de 6,4 inch. Un astfel de ecran costă 86,50 USD, potrivit PhoneArena. Ecranul este urmat îndeaproape de procesor (Exynos 9820) și modem-uri cu 70,50 dolari. Destul de interesant, noul procesor costă cu 9 dolari mai puțin decât Samsung Exynos 9810 aflat în interiorul lui Galaxy S9+.

TechInsight este o companie de servicii tehnologice specializate fondată în anul 1989. Are sediul în Canada, Ontario, la Ottawa. TechInsights oferă consultanță în domeniul proprietății intelectuale, servicii de brokeraj de brevete și analize tehnice. TechInsights are birouri Austin, SUA; Tokyo, Shanghai, Varșovia, Taipei, Seul și Tel Aviv în Israel.

În continuare, ca valoare a componentelor, urmează departamentul foto compus din trei camere cu o etichetă de preț de 56,50 USD. Stocarea și memoria RAM, pe de altă parte, costă aproximativ 50,50 USD. În cele din urmă, lucruri cum ar fi testele interne, asamblarea și accesoriile incluse, adaugă încă 34,50 dolari la prețul smartphone-ului. 12 dolari este cardul de 128 GB inclus în smartphone.

Mai trebuie luate în considerare marketingul sau cercetarea și dezvoltarea

În plus față de valoarea componentelor smartphone-ului, trebuie luate în considerare costurile de marketing, comercializare, transportul și chiar costurile de cercetare și dezvoltare. În cele din urmă, însă, rămâne o bună marjă de profit pentru compania Samsung. Prețul unui Samsung Galaxy S10+ este de 1.000 de dolari. Dar, lucrurile ar putea fi mai și mai rele. Rivalul Apple, de exemplu, are marje de profit semnificativ mai mari.

Când descoperim prețurile reale ale componentelor de pe smartphone-urile noastre, prima reacție este să facem un pas înapoi și ne simțim lezați și înșelați. Sigur ne dorim un smartphone cât mai accesibil, dar, tehnologia de ultimă generație care o purtăm cu mândrie în buzunar, costă!