Cât costă fabricarea unui Samsung Galaxy Z Fold 4?

353
Cat costa fabricarea unui Samsung Galaxy Z Fold 4
Sursa foto: phonearena.com

În 2022, nu este neobișnuit ca prețurile smartphone-urilor să se apropie și chiar să depășească pragul de 1000 de euro – mai ales când vine vorba de dispozitive pliabile. Noul factor de formă a parcurs un drum lung de când și-a făcut debutul inițial, dar prețul ridicat a rămas mai mult sau mai puțin același. Aceste telefoane sunt foarte scumpe pentru majoritatea oamenilor, în special Samsung Galaxy Z Fold 4.

Într-un telefon clasic piesele sunt destul de scumpe. Am scris de mai multe ori cât costă fabricarea unui smartphone, în general cele clasice, pliabilele fiind relativ noi pe piață. De exemplu un Galaxy Note 20 Ultra avea un cost total de producție de 548 USD. Samsung vindea telefonul la acea dată cu 1.300 de dolari, rezultând un profit de 751 USD.

Fabricarea lui Galaxy Z Fold 4 costă pe Samsung 670$

Astfel, nu este deloc surprinzător faptul că Samsung Galaxy Z Fold 4 este unul dintre cele mai (dacă nu cel mai) scump smartphone existent. Dar, te-ai întrebat vreodată exact cât l-a costat pe Samsung să fabrice acest telefon emblematic pliabil? S-ar putea să ai o surpriză. Potrivit PhoneArena, care citează un articol din The Nikkei, producția lui Galaxy Z Fold 4 costă aproximativ 670 USD.

Pentru referință, Fold 4 se „mândrește” cu un preț de 1.800$ pentru configurația de bază. Profitul Samsung la vânzarea unui Galaxy Z Fold 4 este 1.130 USD! Marja brută de profit este de aproximativ 63% Aceasta înseamnă că toate costurile hardware reprezintă mai puțin de 40% din prețul final al dispozitivului. Prin extensie, Samsung are o marjă de profit respectabilă pentru pliabilele sale.

Nikkei este cel mai mare ziar financiar din lume. Are un tiraj zilnic de ~3 milioane de exemplare și o rețea de 36 birouri în lume cu 230 de angajați. Nikkei 225, un indice bursier pentru Bursa de Valori din Tokyo este calculat de ziar din 1950.

Trebuie remarcat că Apple, o companie criticată pentru prețurile sale mari, este mic copil față de Samsung. Apple are o marjă de profit mai mică la fabricarea telefonului său emblematic iPhone 14 Pro Max. Comparând cifrele Samsung cu cele ale modelului iPhone 14 Pro Max, costul componentelor la telefonul Apple este de aproximativ 500$. Apple vinde acest model cu un preț de ~1.100$, cu o marjă brută de profit de aproximativ 54%.

În esență, asta înseamnă că dispozitivele pliabile de la Samsung sunt mai profitabile decât iPhone-ul de ultimă generație de la Apple. Cu toate acestea, cheltuielile cu hardware-ul sunt doar o parte a ecuației. Sigur că nu ne-am gândit niciodată că Samsung ar lucra în pierdere cu telefoanele sale pliabile.