O echipă de cercetători Samsung a dezvoltat un filtru de aer inovator

70
Samsung SAIT filtru de aer
Sursă foto: Samsung Global Newsroom

Samsung a declarat zilele trecute că a dezvoltat o nouă tehnologie pentru fabricare a filtrelor de aer. În acest fel a realizat un filtru de purificare a aerului care îndepărtează simultan praful fin și gazele dăunătoare. Mai mult, acest nou filtru de aer poate fi folosit până la 20 de ani prin simpla spălare cu apă. Cercetătorii de la Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT) au realizat acest filtru. Studiul privind noua tehnologie de filtrare a aerului a fost publicat în revista britanică Nature Communications.

Un membru al echipei de cercetare a spus că noua tehnologie utilizează fotocatalizatori care folosesc lumină, cum ar fi oxidul de cupru și dioxidul de titan. Noul filtru are un film anorganic este plasat la canalul peretelui ceramic poros unde intră aerul în filtru. Acest film îndepărtează praful fin. Un fotocatalizator este plasat pe pasajul de ieșire al filtrului pentru a îndepărta gazele nocive. Ca urmare a unificării structurii filtrelor, de praf fin și gaze nocive, capacitatea de colectare a noului filtru a crescut de aproximativ 4 ori în comparație cu alte filtre de aer de tip HEPA

Filtru de aer inovator dezvoltat de SAIT

Oxidul de cupru si dioxidul de titan sunt materiale cu proprietăți impermeabile. În acest fel performantele lor nu se deteriorează nici după spălarea cu apa. Dacă este spălat cu apă de 10 ori filtrul de aer poate fi folosit timp de 20 de ani. Aceasta înseamnă că durata de viață a noului filtru este de până la 40 de ori mai lungă decât cea a filtrelor HEPA existente.

Până acum, la un sistem de purificare a aerului, era nevoie de câte un filtru separat pentru îndepărtarea prafului fin și a gazelor nocive. Prin urmare, a existat o limită pentru creșterea eficienței spațiului unei instalații de purificare a aerului. Mai mult, astfel de filtre sunt greu de reutilizat, oamenii sunt nevoiți să le înlocuiască cu altele noi la fiecare șase luni sau o dată pe an.

HEPA – High-efficiency particulate air, este un standard de eficiență a filtrului de aer. Filtrele HEPA sunt compuse dintr-o țesătură fire dispuse aleatoriu. Firele sunt de obicei compuse din fibră de sticlă cu diametre cuprinse între 0,5 și 2,0 microni.

Filtru realizat de cercetătorii de la Institutul Avansat de Tehnologie Samsung este primul de acest fel din lume. Tehnologia de filtrare cu catalizator ceramic este de așteptat să ajute la implementarea sistemelor compacte de purificare a aerului, reducând în mod semnificativ atât deșeurile de unică folosință, cât și costurile cauzate de înlocuirea frecventă a filtrelor.

„Acest proiect a pornit de la ascultarea sugestiilor producătorilor și utilizatorilor de filtre de purificare a aerului”. A spus Kwon Hyuk-jae de la SAIT, unul dintre cercetătorii care au participat la dezvoltarea filtrului, potrivit BusinessKorea.

Samsung intenționează să producă sisteme de aer condiționat cu astfel de filtre de aer. Acestea vor fi destinate clădirilor de birouri, terminalele de autobuz și parcările subterane din campusurile sale cu semiconductori.