ChatGPT și alte platforme AI interzise de Samsung pentru utilizare internă

212
Samsung interzice ChatGPT
Sursa Foto: via Reuters

ChatGPT, popularul chatbot OpenAI, este în vogă peste tot în lume, chiar dacă ChatGPT nu este chiar garantul confidențialității. Printre problemele imputate una se referă la colectarea și stocarea masivă a datelor cu caracter personal ale utilizatorilor, care sunt utilizate, așa cum a indicat în mod expres de OpenAI, pentru „antrenarea algoritmilor care stau la baza funcționării platformei”.

Tocmai colectarea datelor au fost în centrul preocupărilor multor companii, inclusiv ale unor bănci de pe Wall Street. Acestea le-au interzis angajaților lor să le folosească ChatGPT din cauza preocupărilor legate de confidențialitate. Aceeași situație este și în cazul companiei Samsung Electronics. Potrivit colegilor noștri de la site-ul italian HDBlog, gigantul coreean a decis și să interzică angajaților săi folosirea chatbot-ului după ce a descoperit că unii angajați au încărcat coduri confidențiale pe platformă pentru a verifica erorile.

Conform ultimelor date interne Samsung, scurgerile de date descoperite de companie au fost în număr de trei. Una dintre probleme a fost că un angajat Samsung i-ar fi cerut ChatGPT să optimizeze un software creat pentru a identifica factorii de randament. O altă situație a fost că un angajat i-ar fi cerut chatbot-ului să întocmească procesele verbale ale unei întâlniri interne.

Samsung a interzis angajaților folosirea ChatGPT

Având în vedere situația, Samsung a informat printr-o notă internă întreg personalul principalelor divizii cu privire la decizia de a nu mai folosi platforme de inteligență artificială. Nu este vorba doar de ChatGPT, ci și Bing AI și Google Bard. Compania coreeană, de fapt, s-ar teme că datele încărcate nu sunt arhivate doar pe servere externe, ceea ce face extrem de dificilă, dacă nu imposibilă, recuperarea și eliminarea, dar ar exista și riscul ca acestea să fie dezvăluite către alți utilizatori.

Google Bard AI este un chatbot conversațional generativ de inteligență artificială dezvoltat de Google. Este răspunsul Google la ChatGPT. Google Bard AI a fost lansat pe 21 martie 2023, inițial pentru utilizatorii din SUA și Marea Britanie.

Decizia Samsung ar fi fost luată după efectuarea unui sondaj intern care a relevat că aproximativ 65% dintre angajați cred că aceste platforme de inteligență artificială reprezintă de fapt un risc de securitate. Noile reguli interzic utilizarea sistemelor AI generative pe computerele, tabletele și telefoanele deținute de companie, precum și pe rețelele interne. Încălcarea acestor directive poate duce la concediere. Evident, utilizarea nu este limitată în niciun fel pe dispozitivele vândute consumatorilor.

Dacă pe de o parte Samsung a decis să blocheze utilizarea acestor platforme, pe de altă parte crede în AI. Samsung a început să dezvolte instrumente proprietare pentru traducere, analiza documentelor și dezvoltarea de software bazate pe AI. Samsung ar fi construit, de asemenea, un sistem pentru a limita încărcarea informațiilor sensibile ale companiei către serviciile externe.