Cip-urile Samsung de 3nm vor fi lansate în 2023, cele de 2nm în 2025

486
Cipurile Samsung de 3nm vor fi gata in 2023 cele de 2nm in 2025
Sursa Foto: via mysmartprice.com

Samsung a declarat că va începe producția în masă a cip-urilor sale de 3nm pentru clienți în 2022. Acestea vor ajunge efectiv pe piață în 2023. În acest fel compania a pus capăt speculațiile cu privire la modul în care liniile de aprovizionare ale companiei ar fi putut fi afectate de pandemie. Compania, care se numără printre cei mai mari producători de cipuri din lume, se confruntă cu lipsuri de semiconductori ca toți ceilalți jucători de pe piață. Cu toate acestea, se pare că lucrurile revin încet pe drumul cel bun. Samsung a mai spus că producția de masa de cipuri de 2nm va începe în 2025.

Noile cipuri de 3nm nu sunt semnificative pur și simplu pentru că sunt fabricate cu această tehnologie. Samsung folosește, de asemenea, o nouă tehnologie de fabricație, numită Gate-All-Around Field Effect Transistor (GAAFET) pentru noile cipuri. Într-un anumit sens, procesul GAAFET este primul mare progres în procesul FINFET pe care industria îl folosește de la sfârșitul anilor ’90. Samsung va trece la un proces și mai avansat în 2025, numit Multi-Bridge-Channel FET (MBCFET), pentru fabricarea cip-urilor de 2nm.

Cip-urile Samsung de 3nm au un consum de energie cu 50% mai mic

Pentru a lămuri lucrurile, cip-urile emblematice de astăzi de pe piață sunt realizate folosind nodul de fabricație de 5nm. Este vorba despre toate versiunile emblematice ale cip-urilor Exynos de la Samsung, Apple Bionic și Snapdragon de la Qualcomm.

Potrivit Samsung, cipurile de 3nm vor oferi o scădere de până la 35% a suprafeței efective, o creștere cu 30% a performanței și un consum de energie cu până la 50% mai mic. Procentele sunt raportate la cip-urile actuale fabricate cu tehnologia de 5 nanometri. Acestea sunt, desigur, măsurători ideale, deci nu vă așteptați la același tip de performanță la nivel practic. În viața reală nu vor putea atinge aceste performanțe, dar vor fi apropiate de ele.

Nanometru simbolizat nm, este o unitate de lungime în sistemul metric, egală cu o miliardime de metru. Denumirea combină prefixul nano cu metrul. Un nanometru este de 60.000 de ori mai mic decât grosimea unui fir de păr, este invizibil pentru ochiul uman.

Samsung nu este singura companie care va produce cipuri de 3nm anul viitor, potrivit MySmartPrice. În timpul dezvăluirii rezultatelor financiare pentru Q2 2021, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) a declarat că cipurile sale de 3nm au fost întârziate cu 3-4 luni, dar compania va începe producția de serie anul viitor.

Samsung va începe să producă versiuni de a doua generație a cipurilor sale de 3nm în a doua jumătate a anului 2022. Primele detalii despre noua tehnologie de 3nm au apărut încă din 2019.