Samsung lucrează la cip-uri de 3nm, au consum cu 50% mai mic al bateriei

938

Tehnologia avansează într-un mod incredibil, de multe ori ce este nou astăzi mâine este depășit. Acum gigantul tech Samsung vrea să lanseze procesoare care utilizează cu 50% mai puțină energie decât actualele cip-uri de 7nm. Noile procesoare vor avea o creștere de performanță de 35% și vor fi produse cu tehnologia de fabricație de 3nm. Acestea sunt așteptate să intre în producție de masă în anul 2021, posibil și mai repede.

În cadrul evenimentului Samsung Foundry Forum, Samsung a anunțat că prima versiune alfa a kitului său de produs pentru primul său proces de 3nm este pregătită pentru clienți. Samsung Foundry Forum 2019 a avut loc în SUA la Santa Clara, California. Ceea ce face acest anunț special este că 3nm este punctul în care Samsung intenționează să treacă la următoarea generație de tehnologie Gate-All-Around (GAA), care va înlocui FinFET-urile. De asemenea, compania a prezentat la Samsung Foundry Forum programul Samsung Advanced Foundry Ecosystem Cloud (SAFE-Cloud). SAFE-Cloud este o platformă cloud care permite utilizatorilor să proiecteze procesoare.

O variantă de procesor Samsung 3nm va ajunge pe piață anul viitor

Chiar dacă anul 2021 este dat ca posibilă dată de începere a producție, o variantă îmbunătățită a cip-urilor de 3nm va ajunge pe piață în anul următor. Tehnologia Samsung promite cu 50% reducerea consumului de energie față de cip-urile de 7nm. În ceea ce privește suprafața, procesul de 3nm va permite ca jetoanele să fie cu aproximativ 45% mai mici.

Dacă producătorii de dispozitive vor folosi tehnologia, este o altă problemă. Samsung o dezvoltă pentru a conduce în industria procesoarelor computerizate într-un moment în care TSMC din Taiwan produce microprocesoare pentru Apple, Qualcomm, Nvidia și AMD. Cu toate acestea, Samsung se așteaptă să atragă mai mulți clienți cu noua tehnologie de fabricare a cip-urilor de 3nm. Pentru a crea procesoare de generație următoare, compania se bazează pe arhitectura „Gate-All-Around”, succesoarea tehnologiei FinFET.

TSMC Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, este cea mai mare companie de semiconductori din lume, cu sediul în Taiwan. A fost fondată în 1987 și are aproape 50.000 de angajați. În martie 2017, capitalizarea de piață a TSMC a depășit pentru prima dată pe cea a lui Intel, atingând 168,4 miliarde USD, Intel a avut 165,7 miliarde de dolari.

Procesoarele care formează creierul smartphone-urilor și dispozitivelor noastre s-au diminuat în fiecare an. Ele se apropie rapid de un punct în care va fi foarte greu să ne dăm seama ce sunt. Procesoarele actuale sunt fabricate în general din siliciu și germaniu și sunt fabricate cu tehnologia de 7 nanometri. Asta înseamnă un metru împărțit la 7 miliarde. Nu au dimensiunea fizică de 7nm!

Și alți producători importanți încearcă să dezvolte tehnologia de 3nm

Cu toate acestea, Samsung nu este singur în încercarea de a dezvolta tehnologia 3nm. TSMC se pare că a cheltuit 19,5 miliarde de dolari pentru a construi o nouă fabrica de cip-uri de 3nm în Taiwan. Unul dintre cei mai mari clienți ai TSMC este și AMD, care a concurat cu Intel pentru a crea cip-uri mai rapide și mai eficiente din punct de vedere energetic. Totuși, Samsung este primul mare producător care a anunțat acest lucru, este cu doi-trei ani înaintea Intel și aproximativ 12 luni înainte de TSMC. Această afirmație vine de la Handel Jones, director executiv al firmei de consultanță International Business Strategies, conform site-ului PCMag.