Cipurile AI ale companiei Tenstorrent vor fi fabricate de Samsung

127
Samsung AI Tenstorrent
Sursa foto: Google

Samsung Foundry, care se ocupă de producție de cipuri Samsung, are un nou client pentru care va fabrica cipuri AI, compania canadiană Tenstorrent. Cipurile vor fi fabricate în noua fabrică de cipuri a Samsung din Taylor, Texas, SUA. Nici Samsung și nici Tenstorrent nu au dezvăluit valoarea tranzacției sau cantitatea de cipuri care urmează să fie fabricată.

Compania Tenstorrent se numără printre cele care doresc să provoace Nvidia, care domină piața cipurilor AI. Compania canadiană produce cipuri și proprietate intelectuală pentru centrele de date, dar furnizează cipuri AI și altor piețe, cum ar fi cea auto. Cipul pe care Samsung Foundry îl va produce se numește Quasar și nu se bazează pe tehnologia RISC-V (reduced instruction set computer).

Samsung va produce cipuri AI pentru Tenstorrent

Firma cu sediul în Canada proiectează cipuri puternice RISC-V și AI pentru automobile, centre de date și robotică, potrivit Reutres. Cipurile AI Tenstorrent sunt proiectate pentru a oferi o putere scalabilă de la miliwați la megawați, astfel încât să poată fi utilizate într-o gamă largă de aplicații. Tehnologia RISC-V și arhitectura semiconductoare open-source concurează cu Arm și x86, pe care Intel și Advanced Micron Devices le folosesc.

Pentru a asigura o producția de cea mai înaltă calitate, Tenstorrent a decis să utilizeze procesul SF4X (a patra generație de 4nm) de la Samsung Foundry. Produsul Tenstorrent fabricat de Samsung este un chiplet și este proiectat să stea alături de alte chipleturi într-un singur pachet.

Un chiplet este un mic circuit integrat care conține un subset bine definit de funcționalități. Este conceput pentru a fi combinat cu alte chiplet-uri într-un singur pachet. Acest lucru oferă mai multe avantaje față de un sistem tradițional pe cip.

„Tenstorrent pune accent pe dezvoltarea calculatoarelor de înaltă performanță și pe furnizarea acestor soluții clienților din întreaga lume”. A declarat directorul general al Tenstorrent, Jim Keller, într-un comunicat.

Acordul de producție de cipuri AI dintre Samsung și Tenstorrent urmează unei investiții Samsung în compania canadiană în luna august. Investiția Samsung a fost parte a unei majorări de capital de 100 de milioane de dolari. Înainte de runda de finanțare din august, Tenstorrent a strâns 234,5 milioane USD și a fost evaluată 1 miliard de dolari.