Concurență feroce la numărul de brevete AI, Samsung pe locul patru

848

În industria inteligenței artificiale (AI), concurența dintre marile companii este feroce, Samsung este pe locul patru în acest domeniu. Lupta este acerbă între companiile din Statele Unite, Japonia și China, conform ETNews. Companiile, în special cele din Japonia, Statele Unite ale Americii și China, domină activitatea de brevetare AI. Marile companii ocupă 26 de poziții din top 30 solicitanți de brevete AI, în timp ce doar patru sunt universități sau organizații publice de cercetare.

World Intellectual Property Organization (WIPO) a publicat zilele trecute o informare privind numărul de brevete AI înregistrate. Companiile americane IBM și Microsoft sunt pe primele locuri în numărul de brevete AI, în diferite domenii legate de AI. Din primele 20 de companii care depun brevete pentru AI, 12 se află în Japonia, trei sunt din SUA și două sunt din China.

IBM are cel mai mare portofoliu de brevete de invenție AI cu 8.290 de invenții. Pe locul doi este clasat Microsoft cu 5.930 brevete primite. Ambele companii acoperă o mare diversitate de domenii, WIPO indicând faptul că brevetele nu se limitează la o anumită industrie sau domeniu. Pe locul trei s-a clasat compania japoneză Toshiba cu un număr de 5.223 brevete, urmată pe locul patru de Samsung 5.102 brevete. Locul cinci a fost ocupat de compania japoneză de electronice NEC Corporation cu 4.406 brevete.

China, SUA și Coreea de Sud au cele mai multe universități cu brevete AI

Există 167 de universități și institute de cercetări publice printre primii 500 de solicitanții de brevete. Dintre acestea, 110 sunt din China, 20 sunt din Statele Unite și 19 din Coreea de Sud. Patru universități și instituții de cercetare din Europa se află în top 500 brevete depuse. Cel mai bine clasat din Europa este Institutul German Fraunhofer, pe locul 159. 17 dintre primele 20 de universități și institute de cercetare ce au depus brevete AI au fost universități și institute de cercetare din China. Celelalte trei au fost universități și institute de cercetare sud-coreene.

WIPO a fost fondat în 14 iulie 1967. Are sediul la Geneva, Elveția și este o agenție a Organizației Națiunilor Unite. WIPO are 188 state membre. WIPO este finanțat prin contribuții din partea statelor membre și prin donații publice sau private. În anul 2016, veniturile organizației au fost de 347 milioane de dolari.

Academia Chineză de Științe (CAS) a depus cel mai mare număr de brevete AI din cadrul institutelor de cercetare universitare. CAS s-a clasat pe locul 17 în clasamentul general al companiilor. Secretarul General al WIPO, Francis Street, a declarat: „Statele Unite și China sunt în mod clar lider în brevetele AI„.

Acest raport realizat de WIPO a analizat numărul de brevete și numărul de lucrări publicate în 2016. WIPO a adăugat că începând cu anii 1950 când a fost introdus termenul AI și până în 2016 au fost depuse aproximativ 340.000 de cereri AI. Numărul anual al cererilor de brevete legate de AI a reprezentat 0,6 % din numărul total de cereri de brevet de invenție depuse la WIPO.