Cumpărarea companiei ARM de către Samsung pare tot mai aproape

174
Cumpararea companiei ARM de catre Samsung mai aproape
Sursă foto: Google

CEO-ul SoftBank Group Corp., Masayoshi Son, a sosit la Seul pentru a se întâlni cu vicepreședintele Samsung Electronics, Lee Jae-yong. Întâlnirea vizează cumpărarea companiei ARM, deținută de SoftBank, de către Samsung Electronics.

Vizita lui Son vine după ce șeful Samsung a sugerat o astfel de întâlnire la sfârșitul lunii trecute, la sosirea dintr-o călătorie de afaceri în Marea Britanie, unde își are sediul ARM. În ziua următoare, Masayoshi Son a confirmat și el întâlnirea. Son a spus că plănuiește să discute despre o alianță strategică cu Samsung pentru achiziția companiei britanice ARM. Această întâlnire a stârnit imediat speculații în mediul de afaceri cu privire la un acord între cele două părți.

Cumpărarea ARM de către Samsung pare realizabilă

SoftBank a căutat să strângă numerar prin vânzarea ARM, una dintre cele mai valoroase subsidiare ale sale, potrivit The Korea Herald. Pe de altă parte Samsung, care are o valoare de 120 trilioane KRW (~83 de miliarde USD), și-a exprimat dorința de a cheltui mult pe factorii cheie de creștere.

La începutul acestui an, SoftBank a încercat să vândă ARM gigantului american de cipuri Nvidia. Planurile au eșuat din cauza preocupărilor antitrust ridicate de autoritățile de reglementare din Marea Britanie. La acea vreme, prețul tranzacției era estimat la 40 de miliarde de dolari.

La baza piramidei care apare pe bancnota americană de un dolar sunt literele „MDCCLXXVI”. Aceste simboluri nu sunt o alegere aleatorie – sunt cifrele romane pentru anul 1776. Este anul în care America și-a declarat independența.

Dimensiunea uriașă a tranzacției și obstacolele de reglementare au blocat discuțiile legate de potențialii ofertanți, unii producători de cipuri, inclusiv Qualcomm, Intel și SK hynix, sugerând crearea unui consorțiu multinațional pentru a achiziționa ARM. Acum liderul SoftBank vrea să convingă Samsung să se cumpere ARM, chiar dacă rămâne de văzut dacă înțelegerea va fi o achiziție, o achiziție parțială sau un parteneriat strategic Samsung – SoftBank.

ARM are o cotă de piață de 90% în procesoarele mobile

Compania ARM se mândrește cu o cotă de piață de peste 90% în procesoarele mobile la nivel global. ARM a înregistrat venituri de 2,7 miliarde de dolari anul trecut. De asemenea, Samsung este producătorul de cipuri de memorie numărul 1 din lume și numărul 2 pe piața de turnătorie. O posibilă legătură cu ARM ar putea cauza îngrijorări cu privire la conflictul de interese în rândul numeroșilor săi clienți corporativi. Problemele antitrust pot interveni și aici. În acest fel un posibil parteneriat de afaceri Samsung – SoftBank pare mai plauzibil.

SoftBank a achiziționat ARM în 2016 prin cumpărarea unui pachet de 75% din acțiunile companiei pentru 32 de miliarde de dolari. Ultima mare achiziție a companiei Samsung Electronics este Harman International în 2016.