Samsung Digital Cockpit 2020 cu 5G și asistentul Bixby

690
Sursa Foto: Samsung Global Newsroom

Forfotă mare la Consumer Electronics Show din partea tuturor participanților. Și, ca de obicei, Samsung este în prim plan cu multe produse inovatoare prezentate la Las Vegas. La CES 2020, Samsung Electronics a prezentat și un Digital Cockpit 2020, care folosește 5G pentru a conecta caracteristici în interiorul și în afara vehiculului și pentru a oferi experiențe conectate pentru șoferi și pasageri deopotrivă.

Digital Cockpit 2020 este a treia co-dezvoltare între Samsung Electronics și HARMAN International și combină tehnologiile de telecomunicații, semiconductoare și display-uri Samsung cu expertiza auto HARMAN. Soluția permite conexiuni în două sensuri perfecte între locuință, birou și toate celelalte spații pe care utilizatorii le pot vizita în timp ce oferă experiențe personalizate și infotainment în mașină. Mai mult, funcțiile inteligente activate prin Bixby sprijină în mod activ șoferul, pentru o conducere în siguranță.

Samsung Digital Cockpit 2020 cu Exynos Auto V9 și Android 10

Cockpit-ul Digital 2020 include opt afișaje în interiorul vehiculului, precum și opt camere. Soluția utilizează Samsung Exynos Auto V9 SoC (System on Chip), un procesor pentru autovehicule și Android 10. Ambele permit rularea mai multor funcții și comenzi auto în același timp. Odată ce șoferul se conectează folosind recunoașterea facială sau un cititor de amprente gen smartphone, centrul de afișare a informațiilor poate fi utilizat pentru a afișa programul șoferului și o serie de alte informații.

Afișajul frontal al Digital Cockpit oferă informații vizuale de navigare și este astfel poziționat pentru a nu incomoda șoferul. Este echipat cu tehnologia QLED Local Dimming și modul split-screen pentru a permite pasagerilor să utilizeze afișajul fără a distrage șoferul. QLED Local Dimming permite ajustarea selectivă a luminozității pe ecran în funcție de ceea ce este afișat la momentul respectiv. Afișajul tabloului de bord, care este încorporat perfect în designul interior al vehiculului, este poziționat sub afișajul frontal și oferă avize și alerte vizuale. Când șoferul activează serviciul de recunoaștere vocală Samsung Bixby, acest afișaj arată o animație Bixby care ascultă comenzile șoferului.

Cockpit sau cabina piloților, este un termen împrumutat din aviație și este locul unde stau piloții avioanelor. Termenul cockpit este folosit și pentru locul șoferului unei mașini, în special la formula 1. Din cockpit se pilotează avionul și se determină și controlează anumite procese tehnice și parametrii de zbor.

Pasagerii care stau pe scaunele din spate își pot conecta smartphone-urile sau tabletele personale la Digital Cockpit. Își pot folosi dispozitivele pentru a controla lucruri precum aerul condiționat, iluminatul ambiental și difuzoarele vehiculului. De asemenea, vor putea să se bucure de conținut multimedia și de alte servicii furnizate de sistem pe dispozitivele lor odată ce au fost conectate.

Îmbunătățirea siguranței în funcție de nevoile individuale

Când șoferul sau pasagerii își conectează dispozitivele mobile la Samsung DeX, vor putea să citească și să lucreze pe documente de pe PC-urile lor pe afișajul de informații al autoturismului. Ecranul are, de asemenea, o caracteristică care permite utilizatorilor să conecteze mai multe dispozitive mobile în același timp. Spre deosebire de Cockpit Digital 2019, cel din 2020 permite realizarea acestor conexiuni fără fir. Digital Cockpit 2020 oferă, de asemenea, audio în mai multe zone. Acest lucru permite fiecărui pasager să asculte propria muzică prin boxele încorporate în tetierele scaunelor.

Pe partea din spate a vehiculului, micro LED-urile de pe lămpile exterioare sunt utilizate pentru a forma un afișaj de 53,7 inch (136,4 cm). Cu tehnologia de comunicare V2X (Vehicle to Everything) și Display Tail Display, vehiculul poate partaja mesaje și comunica starea șoferului către părțile din afara vehiculului, atunci când este necesar. De exemplu, ecranul poate afișa mesaje precum „lucrări rutiere înainte” și „pietoni care se apropie”, printre altele.

În interiorul vehiculului, două afișaje de 7 inch – unul la stânga și unul la dreapta – servesc ca afișaje pentru sistemul de monitorizare a camerei, care înlocuiește oglinzile laterale convenționale. Sistemul monitorizează posibile riscuri pe partea laterală din spate sau de pe laturile vehiculului în timp ce utilizatorul conduce sau parchează. În plus, șoferul poate ajusta zonele pe care le monitorizează camerele în funcție de preferințele sale. Între timp, funcția Cabin Talk permite șoferului să vorbească în mod convenabil cu pasagerii de pe scaunele din spate, fără a fi nevoie să întoarcă capul.

„Bixby in the car” comunică activ cu șoferii

Digital Cockpit (Cabina digitală) 2020 funcționează pe baza platformei Android pentru mașini. Aceasta permite platformei IoT integrate în SmartThings de la Samsung să funcționeze în tandem cu „Bixby în mașină” pentru a îmbunătăți conectivitatea, permițând vehiculului să comunice activ cu șoferul. De exemplu, când cineva vă vizitează acasă, „Bixby în mașină detectează vizitatorul prin intermediul SmartThings și vă anunță vizita. Nu numai atât, dar Bixby vă poate face și sugestii cu privire la pornirea electrocasnicelor de acasă, în timp ce sunteți în drum spre casă.

Mai mult, „Bixby in the car” monitorizează și starea șoferului prin intermediul sistemului de monitorizare a șoferului și își adaptează sugestiile la nevoile șoferului. De exemplu, atunci când sunteți somnolent la volan, după parcurgerea unei distanțe lungi, Bixby vă poate sugera să porniți o muzică sau să luați alte măsuri pentru a combate somnolența.

De asemenea, sistemul „Bixby în mașină” stabilește un mediu atent adaptat nevoilor și circumstanțelor șoferului. În plus, monitorizează activ starea vehiculului (precum nivelul de ulei de motor) și avertizează șoferul atunci când este necesară o vizită la un service pentru verificări și întreținere.