Este rețeaua 5G periculoasă pentru sănătate? Părerile unui medic

1160

De la apariția rețelei 2G până la 4G, oamenii de știință au fost întotdeauna îngrijorați de consecințele acestora asupra sănătății. Lansarea rețelei 5G bucură foarte multă lume dar ridică și temeri. Pentru medicul oncolog Annie Sasco, utilizarea frecvențelor mai mari ar avea efecte grave asupra sănătății umane. Numai că momentan nici un studiu nu susține această teză. Nici un studiu, pentru că 5G abia acum a deschis ochii.

Toate brandurile majore de smartphone vor sa fie pregătite pentru începuturile 5G și acest lucru este valabil si pentru operatorii de telefonie mobilă care fac permanent tot mai multe teste. În acest moment rețeaua 5G este lansată la nivel național doar în Coreea de Sud și parțial în Statele Unite. Pentru medicul francez Annie Sasco, efectele 5G asupra sănătății ar fi similare rețelelor precedente, dacă nu chiar mai grave decât primele rețele.

Este 5G periculoasă pentru sănătatea noastră?

Iată ce a declarat medicul Annie Sasco la postul de radio France Bleu, potrivit PhonAndroid. „Studiile pe 2G și 3G au arătat existența unor riscuri de sănătate. Acestea sunt tumori cerebrale, efecte asupra frecvenței cardiace și, eventual, asupra reproducerii afectând calitatea spermei„. Medicul oncolog a mai spus. „Atunci când modificați frecvențele, lungimea de undă se schimbă. La rețeaua 5G sunt folosite și frecvențe mai mari, care sunt foarte importante. În acest fel riscurile sunt similare rețelelor precedente, dar mult mai mari„.

Nu este prima dată când medicii și oamenii de știință sunt interesați de acest subiect. Mai multe studii au încercat să demonstreze în trecut că undele electromagnetice ar putea avea consecințe asupra sănătății. Dar până acum, OMS – Organizația Mondială a Sănătății, consideră că undele electromagnetice sunt „probabil cancerigene„. Probabil OMS a spus asta din cauza lipsei unei documentații științifice serioase care să dovedească faptul că acestea sunt periculoase.

OMS a fost înființată în 1948 și are sediul la Geneva. OMS are 196 state membre, toate statele membre ONU, cu excepția Liechtenstein, Insulelor Cook și Niue. OMS cheltuie anual aproximativ 200 de milioane USD pentru călătorii, mai mult decât pentru combaterea problemelor de sănătate mintală, HIV/SIDA, tuberculoză și malarie combinate.

Pe site-ul OMS se poate citi că. „Cercetările de până acum nu au furnizat nici o dovadă semnificativă a efectelor nocive asupra sănătății cauzate de expunerea la câmpuri de radiofrecvență la nivelurile emise de unde și de smartphone-uri”.

Cum rămâne cu benzile de frecvență pentru 5G?

Annie Sasco se bazează pe logică privind benzile de frecvență. Ea spune că utilizarea frecvențelor mult mai mari decât cele actuale ar putea avea consecințe mai grave asupra sănătății. Guvernul din Franța a stabilit în iulie 2018 o foaie de parcurs pentru dezvoltarea 5G în Franța, unde precizează că limitele vor fi strict controlate. În privința radiațiilor emise de telefoane (SAR), telefoanele Samsung sunt cele mai bune.

Limitele de expunere la un câmp electromagnetic sunt stabilite de cadrul de reglementare și se aplică indiferent de tehnologie (2G, 3G, 4G sau 5G). Rețelele 5G care vor fi utilizate de operatori vor trebui, prin urmare, să respecte aceste valori limită, precum și tehnologiile existente astăzi„.