Diferențele dintre Exynos 1000 și Snapdragon 875 vor fi foarte mici

425
Sursa Foto: via SamMobile.com

Cip-setul Exynos 990 care alimentează seria Galaxy S20 și Galaxy Note 20 a provocat multe controverse în acest an. Așa cum a făcut de mulți ani, Samsung a livrat variante ale acestor dispozitive pe anumite piețe cu Snapdragon 865 și chiar Snapdragon 865+ pentru phablet. Dezbaterile s-au intensificat cu privire la decalajul dintre Exynos 990 vs Snapdragon 865, deoarece procesorul Samsung nu a fost la nivelul Snapdragonului în ceea ce privește performanța și eficiența energetică. La anul primim Exynos 1000 și Snapdragon 875, dar vor exista diferențe?

S-a ajuns la punctul în care o petiție a fanilor Samsung a cerut companiei să renunțe la procesoarele Exynos! Au fost strâns în total zeci de mii de semnături. Acționarii Samsung au analizat situația cu privire la folosirea sau nu a procesoarelor proprii în dispozitivele companiei. Echipa care a lucrat la procesoarele Exynos s-a simțit umilită că variantele Galaxy S20 cu Exynos au fost înlocuite cu variante Snapdragon 865 pentru piața sud-coreeană.

Exynos 1000 vs Snapdragon 875 anul viitor

Rădăcina acestei probleme constă în nucleele procesorului personalizat Mongoose pe care Samsung le-a folosit în cip-seturile Exynos. Miezurile Mongoose M5 utilizate în Exynos 990 nu au reușit să dea satisfacție, darămite să bată nucleele Kryo 585 ale procesorului Snapdragon 865. Samsung a încercat de mai multe ori să dreagă busuiocul dar declarațiile sale nu au liniștit fanii.

Samsung a făcut anul trecut o schimbare majoră care ar fi liniștit mai mulți fani și utilizatori de telefoane Galaxy. Și-a concediat întreaga echipă de dezvoltare a procesoarelor de la Centrul de cercetare și dezvoltare Samsung din Austin, Texas. Se crede că această echipă a fost responsabilă de gestionarea nesatisfăcătoare a dezvoltării nucleului procesorului personalizat. Acest lucru ar putea însemna că Samsung a renunțat efectiv la dezvoltarea nucleelor ​​personalizate și ar urma calea Qualcomm cu un design semi-personalizat prin colaborarea cu ARM.

ARM – Advanced RISC Machine este o arhitectură de microprocesoare introduse în 1983 de Acorn Computers și dezvoltate de ARM Holdings începând cu 1990. Este utilizată în mare măsură în smartphone-uri, sisteme înglobate, servere, super-computere etc.

ARM a prezentat acum câteva luni noile sale modele de bază pentru CPU. Cortex-A78 este un nucleu de înaltă performanță al ARM și este un upgrade evolutiv cu o îmbunătățire a performanței procesorului cu 20% și până la 50% mai puțin consum de energie. Apoi ARM luat pe toți prin surprindere cu anunțul lui Cortex-X1. Dacă Cortex-A78 a fost considerat un vârf, acum Cortex-X1 este considerat un Cortex-A78 dopat cu steroizi. ARM susține că performanțele noului nucleu sunt cu 10% mai mari decât A78 și aproape cu 30% față de nucleele A77 utilizate în procesoarele aflate pe cele mai noi telefoane premium.

Viitoarele procesoare pilot Samsung cu nuclee Cortex-X1

Este important să rețineți ce înseamnă Cortex-X1. Aceasta este prima ofertă din cadrul programului ARM Cortex-X Custom (CXC). Prin acest program ARM implică partenerii de licență în procesul de proiectare Cortex mult mai devreme. Partenerii au mai multă flexibilitate pentru a modela obiectivele de performanță ale produsului final. Ghici cine este menționat în mod special ca unul dintre partenerii programului CXC pe site-ul ARM ? Samsung!

A existat un alt semn important atunci când noile nuclee ARM au fost anunțate la începutul acestui an în luna mai. Joonseok Kim, vicepreședinte al echipei de design procesoare la Samsung, a spus: „Samsung și ARM au un parteneriat tehnologic puternic și suntem foarte încântați să vedem noua direcție pe care ARM o ia cu programul Cortex-X Custom, permițând inovația în ecosistemul Android pentru experiențele utilizatorilor de ultimă generație”.

Se întâmplă foarte rar ca Samsung să laude un nou produs ARM în timpul lansării. În orice caz, acest lucru poate fi considerat ca un semn că Samsung vrea Cortex-X1 de la ARM. Poate că munca făcută cu ARM pe programul CXC i-a dat companiei Samsung ultimul impuls de care avea nevoie pentru a elimina definitiv nucleele sale personalizate. Recent un Samsung Galaxy S21 cu Exynos 1000 a fost văzut pe Geekbench cu un nucleu Cortex-X1.

Integrarea mai multor nuclee Cortez-X1 într-un procesor ar veni cu propriul set de provocări, în special legate de eficiența energetică. Acest lucru ar trebui să reducă decalajul dintre Exynos 1000 vs Snapdragon 875 într-o mare măsură. Se așteaptă ca atât Exynos 1000 și Snapdragon 875 să fie fabricate pe procesul EUV de 5 nm al Samsung. Dar, mai există multe altele care fac un cip-set cu adevărat robust. Cel puțin acum avem speranța că cele două vor fi mai aproape unul de celălalt ca performanță.

Rezultatele le vom vedea în lumea reală cu Galaxy S21

Să nu uităm de GPU-uri. Qualcomm va asocia Snapdragon 875 cu un nou GPU Adreno. Nu este clar dacă Samsung va merge cu cel mai recent GPU Mali-G78 al ARM, care a fost dezvăluit alături de noile nuclee în luna mai sau dacă colaborarea sa cu AMD va produce în cele din urmă o unitate de procesare grafică personalizată. Conform SamMobile, care citează mai mulți specialiști, următorul procesor-pilot Samsung va avea un GPU AMD.

Samsung și-a anunțat parteneriatul cu AMD în iunie anul trecut. Se poate considera o confirmare că viitoarele Exynos vor veni cu grafică personalizată AMD Radeon, în special arhitectura grafică RDNA. Rezultatele testelor de până acum au arătat că GPU AMD bate cu ușurință Adreno 650 aflat pe Snapdragon 865.

Un verdict final poate fi dat doar după ce ambele chipset-uri sunt testate pe smartphone-uri în lumea reală. Cel puțin deocamdată suntem optimiști, dar prudenți, cu privire la perspectivele Exynos 1000 față de Snapdragon 875. Există suficiente motive să credem că nu se va repeta scenariul de anul acesta cu Exynos 990. Acest lucru ar însemna că utilizatorii care cumpără oricare dintre modelele Galaxy S21 cu procesor Exynos 1000, nu vor simți că au primit un procesor mai slab în comparație cu fanii care vor cumpăra varianta cu Snapdragon 875.