În primele teste Exynos 2200 depășește procesorul Apple A14 Bionic

502
In primele teste Exynos 2200 depaseste procesorul Apple A14 Bionic
Sursa Foto: via SamMobile.com

Săptămâna trecută am scris despre viitorul procesor Samsung Exynos 2200 echipat cu grafică AMD. Era vorba despre debutul acestuia, dacă va fi pe un smartphone sau un laptop Samsung, dar ar putea fi ambele. Acum știm că Samsung dezvoltă două versiuni ale acestui procesor.

Gigantul high-tech sud-coreean dezvoltă o versiune de Exynos 2200 pentru scena mobilă Android și cealaltă pentru segmentul laptopurilor. Probabil, ambele cipuri vor avea o arhitectură similară, dar fiecare va fi reglat pentru segmentele respective și factorii de formă. Grafica AMD va fi pe amândouă și acest lucru va fi o noutate pentru procesoarele Samsung.

Samsung Exynos 2200 mai rapid decât Apple A14 Bionic

Specificațiile exacte referitoare la noul chipset Samsung sunt necunoscute. Dar, SamMobile citează o sursă – @TheGalox_ – care susține că testele timpurii sunt foarte promițătoare pentru procesorul Samsung. Nu numai că Exynos 2200 este mai rapid decât cipul actual Exynos 2100, dar depășește cip-setul Apple A14 cu o marjă excelentă.

Cele două soluții Samsung Exynos 2200, vor funcționa la niveluri ușor diferite. Laptopurile nu sunt la fel de compacte ca smartphone-urile, ceea ce înseamnă că procesoarele lor pot beneficia de o răcire mai bună și de performanțe îmbunătățite. Potrivit sursei, cipul Samsung Exynos 2200 conceput pentru laptopuri va fi cu aproximativ 20% mai rapid decât versiunea mobilă.

Termenul smartphone a apărut în 1997, când telefonul Ericsson GS88 „Penelope” a fost descris ca fiind un Smart Phone. Încă nu există în dicționarul Limbii Române (DEX) un termen românesc corespunzător pentru smartphone.

Între timp, noul Exynos pentru dispozitive mobile se conturează deja ca o continuare puternică a lui Exynos 2100 și un rival foarte redutabil pentru Apple A14 Bionic. Sursa susține că Exynos 2200 pentru mobil va oferi o performanțe cu 25% mai bune și o grafică de 2,5 ori mai rapidă comparativ cu Exynos 2100. În plus, procesorul Samsung ar putea dubla performanța lui Apple A14 în ceea ce privește grafica.

Desigur, Apple dezvoltă probabil propriul SoC de generație următoare conceput pentru a depăși performanța lui A14 Bionic. Acum rămâne de văzut cum se va raporta noul procesor Samsung împotriva urmașului Apple A15 Bionic, sau cum se va numi. Va fi primul cip-set Samsung care folosește grafică AMD și fanii Samsung își pun mari speranțe în Exynos 2200.