Procesorul Samsung Exynos 990 posibil candidat pentru Galaxy S11

856
Sursa Foto: via galaxyclub.nl

Luna trecută la Samsung Tech Day 2019 compania sud-coreeană a lansat procesorul Samsung Exynos 990 și Exynos Modem 5123. Ambele sunt fabricate folosind tehnologia tehnologia de 7nm – EUV. Sunt două produse special concepute pentru viitoarele dispozitive mobile. Acestea vor folosi mult mai intensiv aplicațiile video și inteligență artificială (AI), precum și comunicațiile 5G.

Am scris atunci, imediat după lansare, că Samsung Exynos 990 și modemul Exynos 5123 vor intra în producția până la sfârșitul acestui an. Compania sud-coreeană nu a dat atunci detalii în ce smartphone-uri viitoare vom regăsi aceste produse. Acum se pare că s-a făcut lumină în acest caz.

Site-ul oficial Samsung a clarificat relația dintre acest Exynos 990 și viitorul Exynos 9830 despre care s-a mai vorbit până acum. După cum se poate vedea din pagina Samsung, Exynos 990 este de fapt, abrevierea de la S5E9830. Prin urmare Exynos 9830. Este un procesor Octa-core cu două nuclee personalizate Samsung. Mai are două nuclee Cortex-A76 de înaltă performanță și patru nuclee Cortex-A55 eficiente din punct de vedere al puterii.

Un procesor Samsung Exynos 990 / Exynos 9830 super dotat

În plus, procesorul este echipat cu un GPU de nouă generație: ARM-uri Mali-G77 MP11. Acest lucru îl face să fie cu 20% mai rapid – sau cu 20% mai economic – decât predecesorul său în Galaxy S10 și Note 10. Ca supliment are și ceva deosebit de interesant: cipul acceptă afișaje cu o rată de actualizare de până la 120 Hz. Exynos 990/ 9830 poate gestiona memoria de ultimă generație Samsung LPDDR5. Parțial din această cauză, el poate gestiona camere cu o rezoluție maximă de 108 MP. Există suport pentru până la 6 camere foto.

Nu știm prea multe despre NPU dual-core – Unitatea de procesare neuronală. NPU permite inteligenței artificiale (AI) dintr-un smartphone prelucrarea datelor pe dispozitiv, în loc să parcurgă o rețea și un server, pentru un plus de eficiență și securitate. Acest lucru poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea caracteristicilor AI și a recunoașterii faciale, printre altele.

NPU – Neural Processing Unit este o clasă de microprocesoare proiectate ca accelerare hardware pentru aplicații de inteligență artificială, în special rețelele neuronale artificiale, viziunea mașinii și învățarea automată. Aplicațiile tipice includ algoritmi de robotica, internetul obiectelor sau sarcini bazate pe senzori.

Nu știm încă pe ce telefoane va ajunge Exynos 990

Împreună cu Exynos 990, Samsung a lansat și propriul Exynos Modem 5123 – un modem integrat 5G. Prin urmare, acesta poate fi utilizat direct cu Exynos 990/9830 în dispozitivele cu o conexiune 5G, dar nu este neapărat necesar. Totul sună frumos și plăcut dar Samsung nu a răspuns la încă o întrebare: în ce telefoane vom găsi procesorul? Este clar că acest Exynos este un procesor high-end, spre deosebire de primul lansat Exynos 980, care trebuie să aducă 5G la telefoanele din gamă medie.

În plus, caracteristicile lui Exynos 990 ne duc cu gândul Samsung Galaxy S11 De asemenea, s-ar putea ca Samsung să nu mai lanseze modele 5G separate odată cu seria Galaxy S11. În cele din urmă, prima versiune europeană Galaxy S11 care este în curs de dezvoltare este SM-G986B – „B” care indică faptul că este un dispozitiv cu funcționalitate 5G. Varianta tradițională „F” – SM-G986F – încă lipsește.