Fabrica de baterii Samsung din Göd, Ungaria, folosește apă cât un oraș

279
Fabrica de baterii Samsung din God
Sursa foto: atlatszo.hu

Samsung are o unitate de producție în Ungaria la Göd, care produce baterii pentru vehicule electrice. Fabrica este o investiție importantă pentru Samsung, dar și pentru guvernul maghiar. Dar, pe lângă beneficiile aduse, locuri de muncă în zonă și impozite încasate de autoritățile locale, sunt și probleme de altă natură, chiar de natură, la Göd.

Este necesară o cantitate enormă de apă pentru funcționarea acestei fabrici și de aici apar problemele pentru locuitorii din zonă. Puțurile de apă au secat și se prefigurează unul dintre cele mai grave dezastre ecologice din Ungaria.

Pentru a alimenta fabrica din Göd cu apă industrială, puțurile de filtrare ale bazinului de apă din zona Vác, care au fost contaminate și închise în urmă cu 40 de ani, sunt în curs de renovare. Incinerarea de deșeuri farmaceutice periculoase de la fabrica Chinoin din Vác a provocat daune semnificative mediului bazei de apă la sfârșitul anilor 1970. Atunci au fost contaminate 860.000 de metri cubi de apă subterană. Incidentul este considerat unul dintre cele mai grave dezastre ecologice din Ungaria.

Fabrica de baterii Samsung din Göd folosește 27.000 m³ de apă zilnic

27.000 de metri cubi de apă industrială și potabilă pe zi vor fi furnizați Zonei Economice Speciale Göd prin conducte noi. Acest lucru este suficient pentru a satisface nevoile de apă menajeră și industrială ale unui oraș cu o populație de aproximativ 110.000 de locuitori. Investiția se ridică la aproximativ 78 de milioane de euro. Problema este că vor fi afectate și situri protejate Natura 2000, acest lucru necesitând relocarea plantelor și animalelor protejate.

Un total de 27.000 de m³ de apă industrială și apă potabilă vor fi transportați zilnic către fabrica de baterii Samsung, potrivit unui anunț al Oficiului Guvernamental Județean Pest. Consumul industrial de vârf va fi de 2.400 de metri cubi pe oră. Noile conducte vor avea 18 kilometri și vor trece prin localitățile Göd, Sződliget și Vác.

Vác este un oraș din județul Pest din Ungaria, cu aproximativ 35.000 de locuitori. Este situat la 35 de kilometri nord de Budapesta, pe malul Dunării. Catedrala din Vác a fost construită (1761–1777) după modelul Bazilicii Sf. Petru din Roma.

Mai multe persoane, inclusiv primarul din Sződliget, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la perspectiva redeschiderii fântânilor. Totuși, conform Aparării Regionale a Dunării (DMRV), nu există motive de îngrijorare. „Calitatea apei fântânilor – cu excepția formelor de azot – îndeplinește cerințele pentru apa potabilă” se arată în declarația despre proiectul Göd.

Potrivit autorizației emise, apa din fântâni trebuie testată pentru „componente generale de calitate a apei”. Cu toate acestea, experții consultați de Atlatszo spun că testele ar trebui extinse și pentru a include substanțele care au contaminat grav acviferul în urmă cu 40 de ani.

Pădurile și siturile protejate Natura 2000 vor fi afectate

Broșura companiei de apă dezvăluie, de asemenea, că cei 3.000 de m³ suplimentari de apă potabilă pe zi necesari fabricii Samsung vor fi furnizați nu de aceste puțuri vechi, ci de o nouă captare de apă de suprafață. Potrivit comunicării, alimentarea cu apă potabilă a publicului va fi complet separată, iar apa potabilă a locuitorilor din Göd nu va fi amestecată cu apa destinată zonei industriale.

Totuși, traseul modificat va însemna și perturbarea pădurilor și a siturilor protejate Natura 2000. Conducta va traversa trei zone forestiere și 1,5 km de rezervații naturale. Conform Documentului de Evaluare Preliminară, 437 de exemplare din cocoșul de nisip, specie rară și protejată, vor fi relocate din această cauză.

În 2020, guvernul Ungariei a alocat 12 miliarde de forinți pentru instalația de apă a fabricii Samsung. Această sumă a fost majorată la 32 miliarde HUF un an mai târziu. Se așteaptă că această sumă să crească în continuare.