Peste 6 din 10 sud-coreeni sunt în favoarea grațierii moștenitorului Samsung

462
Sud-coreenii sunt in favoarea gratierii moștenitorului Samsung
Sursa Foto: Internet

Lee Jae-yong, momentan închis pentru corupție pe doi ani și jumătate, este denumit „prințul moștenitor al Samsung” de către mass-media sud-coreeană și recent a devenit cel mai bogat om din Coreea de Sud. Mai mult de șase din zece sud-coreeni susțin ideea grațierii lui Lee Jae-yong, liderul de facto al Grupului Samsung.

La sondaj au participat 1.003 de persoane cu vârsta peste 18 ani la nivel național în Coreea. 64% dintre respondenți au declarat că susțin acordarea grațierii pentru Lee. Doar 27% s-au opus ideii, în timp ce restul de 9% au declarat că nu sunt hotărâți în această privință. Cei care susțin grațierea lui Lee au depășit numărul celor care s-au opus în toate grupele de vârstă și regionale.

Sud-coreenii sunt în favoarea grațierii moștenitorului Samsung

Cu toate acestea, printre susținătorii Partidului Democrat Liberal de la guvernare procentele sunt altele. Procentul celor care susțin acordarea grațierii a fost de 47%, față de 44% care se opun acesteia, conform Yonhap. Cu o rată de susținere de 92%, simpatizanții principalului partid de opoziție People Power Party au optat copleșitor pentru grațiere.

Sondajul a fost realizat în comun de patru companii: Embrain Public, KSTAT Research, Korea Research International și Hankook Research. Sondajul are o marjă de eroare de plus / minus 3,1%, cu un nivel de încredere de 95%. Rezultatele sondajului au venit pe fondul apelurilor crescânde din partea liderilor de afaceri, religioși și a politicienilor, de a-l ierta pe Lee.

Conform indicelui Bloomberg Billionaires, vicepreședintele și liderul de facto Samsung, Lee Jae-yong, ocupă locul 170 pe lista celor mai bogați 500 de oameni din lume. Se estimează că are active de 12,6 miliarde USD. Este cel mai bogat om din Coreea.

Lee Jae-yong, care este și vicepreședintele companiei Samsung Electronics, a fost închis în ianuarie din cauza unui scandal de corupție. Lee a fost condamnat la 2 ani și jumătate de închisoare, la rejudecare, de către Înalta Curte din Seul. Lee a încercat să câștigă sprijinul guvernului pentru un transfer lin de la tată la fiu al puterii manageriale a companiei Samsung.

Având în vedere timpul petrecut în închisoare pe parcursul procesului judiciar, Lee va fi un om liber în iulie 2022. Sigur că poate fi o excepție în cazul în care i se acordă grațierea sau pedeapsa se va comuta. Moștenitorul Samsung nu a contestat hotărârea judecătorească.

În timpul unei recente conferințe de presă, președintele sud-coreean Moon Jae-in a declarat că va lua o decizie în privința grațierii după ce va asculta suficient opiniile publice.