Moștenitorii Samsung au de plătit 10,8 miliarde USD pentru moștenire

452
Mostenitorii Samsung au de platit un impozit urias
Sursa Foto: Samsung Global Newsroom

Moștenitorii grupului Samsung și-au anunțat planurile de a plăti peste 10 miliarde de dolari impozit pe moștenire. Este unul dintre cele mai mari impozite pe moștenire din lume. Pentru scăderea impozitului moștenitorii lui Lee Kun-hee, fostul președinte Samsung, vor dona inclusiv lucrări de artă de Picasso, Dali, Gauguin și Monet.

Lee Kun-hee, regretatul președinte al companiei Samsung Electronics, a fost cel mai bogat om din Coreea de Sud. A murit în octombrie anul trecut, la vârsta de 78 de ani, după ce a fost internat mai mulți ani din cauza problemelor de sănătate. Lee Kun-hee a lăsat moștenire active în valoare de aproximativ 19,6 miliarde de dolari. Urmașii acestuia, soția şi trei copii, au de plătit către stat aproape 11 miliarde USD. Conform moștenitorilor este “o taxă de trei, patru ori mai mare decât încasările totale ale guvernului, din taxe pe venit, în anul 2020”.

Coreea de Sud are legi stricte privind impozitarea succesiunii și impozite ridicate. Acest lucru duce la sume foarte mari care trebuie plătite de familie, inclusiv de vicepreședintele Samsung Electronics Lee Jae-yong, care se află în prezent în închisoare pentru luare de mită, delapidare și alte infracțiuni.

Picturi celebre vor fi donate de moștenitorii Samsung

Familia lui Lee Kun-hee „se așteaptă să plătească aproape 11 miliarde USD impozite legate de moștenire. Această sumă reprezintă mai mult de jumătate din valoarea patrimoniului total al președintelui răposat”, a declarat Samsung într-un comunicat. „Plata impozitului pe moștenire este una dintre cele mai mari din Coreea și la nivel mondial„. A spus Samsung, adăugând că moștenitorii o vor achita în șase tranșe începând cu această lună. Activele includ participații la Samsung Electronics, Samsung Life și Samsung C&T, precum și proprietăți imobiliare, potrivit declarației.

Președintele răposat a lăsat, de asemenea, o mulțime de antichități și opere de artă de mare valoare. În jur de 23.000 de piese de artă din colecția lui Lee Kun-hee vor fi donate, a spus Samsung. Conform Thedailystar, printre acestea se află și 14 obiecte clasificate drept comori naționale care vor fi donate Muzeului Național din Coreea.

Oscar-Claude Monet a fost un pictor francez, unul dintre fondatorii impresionismului. Tabloul Meules pictat în anii 1890-1891 a fost vândut în mai 2019 de casa de licitații Sotheby din New York cu suma de 110,7 milioane USD.

Lucrările unor artiști occidentali, inclusiv o pictură de nuferi Claude Monet, Familia de centauri marsupiali a lui Salvador Dali și piese de Pablo Picasso, Paul Gauguin, Joan Miro și alții vor fi donate Muzeului Național de Artă Modernă și Contemporană din Coreea.

Aceste donații de artă vor reduce datoria fiscală a familiei. „Samsung a efectuat un calcul realist privind donarea operelor de artă ale regretatului Lee”. A declarat Kim Dae-jong, profesor la Universitatea Sejong din Seul. „Dacă nu ar fi fost donate și ar fi rămas moștenire, ar fi plătit un impozit pe moștenire ridicat. Cu această donație de lucrări de artă au redus substanțial din impozitul pe moștenire„.