Franța a interzis TikTok pe dispozitivele agențiilor guvernamentale

263
Franta a interzis TikTok
Sursa foto: gizmochina.com

În ultimul timp au fost preocupări cu privire la colectarea de date de la aplicația TikTok de către guvernul chinez. Astfel mai multe țări au interzis folosirea acestei aplicații pe dispozitivele guvernamentale. Acum, autoritățile franceze au interzis ceea ce ele numesc aplicații „recreative”. Aceasta include TikTok, dar și Netflix, Twitter și chiar Candy Crush. Acet lucru nu este un mod de a trăi, cu siguranță.

Franța a interzis aplicațiile TikTok, Twitter, Netflix și Candy Crush de pe dispozitivele angajaților guvernamentali. Guvernul a explicat că a făcut acest lucru din cauza problemelor de securitate cibernetică care ar putea pune în pericol datele atât pentru angajați, cât și pentru administrație. Biroul ministrului serviciului public Stanislas Guerini a făcut acest anunț.

Deși guvernul francez nu a furnizat o listă exactă a aplicațiilor interzise, a declarat că ar putea exista unele excepții în scopuri de comunicare necesare. Interdicția intră în vigoare imediat, dar sancțiunile pentru sfidarea regulii vor fi decise la „nivel managerial”. Politica nu afectează dispozitivele personale (încă). Nu a fost specificat nici tipul de dispozitive, telefoane mobile sau PC-uri. Recent am aflat că pompierii din Franța folosesc la serviciu dispozitive mobile Samsung.

TikTok înterzis în Franța pe dispozitivele guvernamentale

Motivul pentru interdicție nu este legat de preocupările cu privire la colectarea de date de la TikTok de către guvernul chinez, care a fost preocuparea principală a altor țări. În schimb, reflectă o preocupare mai generală că aplicațiile de divertisment ar putea pune în pericol datele guvernamentale. Politica nu vizează nicio țară sau categorie de aplicații anume.

Mișcarea Franței urmează interdicții similare impuse asupra TikTok de către guvernul federal al SUA. Au mai făcut acest lucru și alte state. Printre altele, Canada, Comisia Europeană și Marea Britanie au invocat toate îngrijorări că guvernul chinez ar putea colecta date despre persoane importante și să oblige compania-mamă a TikTok, ByteDance, să preda informații sensibile. TikTok a negat colaborarea cu guvernul chinez și a insistat că datele utilizatorilor nu vor fi accesibile altor țări.

ByteDance Ltd. este o companie chineză de tehnologie cu sediul în Beijing fondată în 2012. ByteDance a dezvoltat serviciile și aplicațiile de rețele sociale de partajare video TikTok și a versiunii sale chineze Douyin lansată în 2016.

Interdicția franceză poate să-i liniștească pe politicienii locali care se tem că angajații ar putea expune din neatenție informații confidențiale prin conturile lor de socializare. Sigur, Regatul Unit și Statele Unite au dat afară TikTok de pe dispozitivele guvernamentale, dar și companii particulare par să urmeze această cale. Recent și BBC le-a spus angajaților că nici ei nu pot folosi TikTok pe dispozitivele lor de lucru.