Mai multe funcții „noi” ale Apple iOS 14 se inspiră din Samsung One UI

724
Sursa Foto: SamMobile.com

Imitația poate fi și o formă sinceră de lingușire. Este cu siguranță măgulitor pentru Samsung ca Apple și al său iOS 14 să se inspire din Samsung One UI. Apple a prezentat recent ultima versiune a sistemului de operare mobil la WWDC 2020 – Apple Worldwide Developers Conference. Și, foarte interesant, iOS 14 are o mulțime de funcții pe care utilizatorii de smartphone-uri Android și Galaxy le folosesc de ani buni.

Acest lucru este oarecum firesc, întrucât companiile rivale vor încerca mereu să rămână în fața celorlalți chiar în lipsa originalității. De altfel, cei trei giganți tehnologici, Samsung, Apple și Google au adus multe lucruri în software-ul mobil în ultimul deceniu, iar unele idei inevitabil se suprapun.

Mai multe funcții ale sistemului de operare iOS 14, prezentate de Apple WWDC 2020, sunt inspirate din Samsung One UI și sistemul de operare mobil Google. Le vom aminti mai jos și începem cu funcții inspirate din interfața Samsung One UI:

Widget-uri pe ecranul principal și sertar pentru aplicații

Widget-urile de pe ecranul de pornire și sertarul pentru aplicații au făcut parte din software-ul Samsung din totdeauna. Știm că aceste funcții simple Samsung au lipsit de la iOS în tot acest timp de pe telefoanele Apple.

Noul iOS 14 al Apple a preluat o pagină direct din cartea Google, cu adăugarea de widget-uri de pe ecranul de start și așa-numita bibliotecă de aplicații. Sigur că widget-urile Apple și sertarul aplicației nu sunt identice cu cele ale Google, dar îndeplinesc același scop.

Google – Sediul Google din Mountain View, California este denumit „Googleplex”. Este un joc de cuvinte între Google și Complex, sediul propriu-zis fiind un enorm complex de clădiri. Pe plan internațional, Google are peste 78 de birouri în peste 50 de țări.

Posibilitatea de a schimba aplicațiile implicite

Până la Apple iOS 14, utilizatorii de iPhone nu au putut să caute emoji prin tastatura implicită. Această funcție, care există pe Tastatura Samsung de mai mult timp, a fost adăugată în cele din urmă la iPhone.

Mai mult decât atât, a trecut aproximativ un deceniu de la introducerea primei versiuni de iOS, dar abia acum în anul 2020 utilizatorii de iPhone își pot schimba în sfârșit aplicațiile de poștă implicite și browserul de internet. Înainte de iOS 14, proprietarii de iPhone au fost nevoiți să folosească browser-ul Apple și aplicațiile de corespondență Apple ca alegere implicită.

Elemente UI mai compacte

O interfață de utilizator a reprezentat un mare pas înainte în evoluția software-ului Samsung. One UI a organizat, curățat, eficientizat și modernizat interfața de utilizator într-o manieră mai coezivă. Cu One UI, Samsung s-a concentrat pe aducerea de informații mai relevante în prim-plan în timp ce minimizează alte elemente.

Un exemplu în acest sens este ecranul de apeluri primite. Nu mai ocupă întregul afișaj într-o interfață de utilizator (deși poate fi setat pe ecran complet, dacă se dorește); în schimb, apare într-o fereastră pop-up cu butoane discrete „Accepta” sau „Respinge apelul”. Samsung One UI 2 a făcut pop-up-ul și mai puțin intruziv.

Unele elemente de design iOS 14 par să fie inspirate direct de One UI. La fel ca software-ul Samsung, cea mai recentă versiune iOS 14 Apple decorează designul ecranului de apel complet în favoarea unui pop-up.

Apple Pen poate acum să deseneze automat formele

Similar cu o caracteristică ascunsă a formelor îngrijite (Neat Shapes) din Samsung Notes, iOS 14 adaugă o nouă funcție Apple Pen care permite utilizatorilor să deseneze forme perfecte.

Implementarea Apple pare un pic mai intuitivă, dar chiar și așa, nu este o idee originală. Și din moment ce aparent Apple s-a inspirat de la Samsung, poate gigantul tech poate învăța ceva de la echivalentul Formelor de îngrijire – Neat Shapes Apple, pentru a îmbunătăți și mai mult implementarea sa.

Picture-in-picture video

O altă caracteristică pe care utilizatorii Samsung o folosesc și sunt obișnuiți cu ea este imagine-în-imagine pentru videoclipuri. Acesta a fost inclusă anterior în iOS pentru Apple iPads. Dar până acum nu a fost ceva de care proprietarii de iPhone ar fi putut profita. Câțiva ani mai târziu și Apple adaugă în sfârșit asistență video imagine în imagine cu iOS 14 pentru iPhone.

Funcții inspirate de sistemul de operare Android

Există o serie de alte funcții iOS 14 care pot fi descrise ca declarații de iubire către sistemul de operare Android al Google. Pentru început, sistemul de operare mobil Apple este livrat în sfârșit cu o aplicație de traducere la bord.

Apoi, este ceea ce Apple numește App Clips. În esență, este echivalent cu aplicațiile Slices din sistemul de operare Android. Asta înseamnă că utilizatorii iOS 14 pot găsi acum diverse componente ale aplicației atunci când folosesc funcția de căutare.

Nu în ultimul rând, Apple nu a renunțat să concureze cu Google Maps. Acum iOS 14 a adăugat în sfârșit indicații pentru bicicliști în Apple Maps. Un alt lucru inspirat de la gigantul din Mountain View, conform SamMobile.

Este greu de crezut că unele dintre aceste funcții de bază pentru Android / One UI au lipsit din iOS în tot acest timp. Dar, așa a fost! Nu știm dacă ar trebui să fim supărați de Apple pentru că s-a inspirat din Samsung și Google. Sigur că există anumiți factori care fac diferența în aceste aplicații și astfel nu va exista motiv de supărare. Unele idei sunt pur și simplu prea bune pentru a fi ignorate și de aceea vedem multe funcții similare pe diferite sisteme de operare și aplicații.