Galaxy Book 4 Edge: primul laptop cu cip Snapdragon X Elite

80
Galaxy Book 4 Edge
Sursă foto: Samsung

Samsung a lansat în decembrie 2023 seria Galaxy Book 4, care s-a dovedit un succes, întrecând ca vânzări seria Galaxy Book 3. Seria Galaxy Book 4 cuprinde modelele Galaxy Book 4 Pro, Galaxy Book 4 Pro 360 și Galaxy Book 4 Ultra. Acesta din urmă este laptopul de vârf al Samsung pentru 2024, având procesor Intel Core Ultra 9. Cu toate acestea va avea un urmaș pe măsură, un Galaxy Book 4 Edge cu procesor Snapdragon X Elite.

Primele laptopuri cu Snapdragon X Elite încă nu au fost lansate, dar între timp Qualcomm a dezvăluit un cip cu 10 nuclee numit Snapdragon X Plus. Potrivit mai multor informații, se pare că Samsung și Lenovo lucrează cu varianta Elite, în timp ce Microsoft testează varianta Plus pentru un model Surface.

Potrivit GSMArena, Samsung va lansa un model Galaxy Book 4 Edge, despre care se zvonește că va avea procesorul Qualcomm Snapdragon X Elite. Această variantă viitoare de laptop se bazează pe arhitectura ARM în loc de un cip Intel. Numele Galaxy Book 4 Edge a fost rezervat deja de Samsung la EUIPO – European Union Intellectual Property Office.

Galaxy Book 4 Edge va avea un ecran de 14 inch (35,56 cm), 16GB de RAM, 512GB stocare, probabil același afișaj AMOLED de 2,8K și 120Hz folosit de Samsung în Galaxy Book 4 Ultra. Totuși, cunoscutul Ice Universe pune o întrebare interesantă. De ce Samsung reînvie numele „Edge – de margine” pentru acest dispozitiv? Acesta a fost folosit pentru ecranele cu margini curbate când au fost lansate pentru prima dată. Acest nume nu a fost folosit niciodată pentru un laptop Samsung.

Galaxy Note Edge a fost primul smartphone Samsung cu un ecran cu margine curbată. Avea doar partea din dreapta curbată și a fost lansat în septembrie 2014. Telefonul avea un ecran tactil de 5,60 inch cu o rezoluție de 1600×2560.

În urmă cu câțiva ani, Samsung a lansat Galaxy Book S – un laptop Windows cu cip Snapdragon 8cx. Mai târziu, a folosit numele „Galaxy Book Go”. Cel puțin momentan nu știm de ce Samsung a scos din mânecă acest nume „edge”.

Sursa Foto: via gsmarena.com

Snapdragon X Elite are 12 nuclee Oryon, două rulează la 4,3 GHz și restul la 3,8 GHz. Pentru grafică este disponibil un GPU Adreno care merge până la 4,6 TFLOPS (Tera Floating Point Operations Per Second). Pentru aplicații specifice bazate pe AI, cipul are 45TOPS Qualcomm Hexagon NPU.

Colegii noștri de la SamMobile, au aflat din surse proprii că Samsung vrea să dezvăluie laptopul înainte de sfârșitul lunii mai, pentru un preț estimat de aproximativ 1.800€.