Seria Galaxy S25 va avea probabil procesorul Exynos 2500 deca-core

233
Seria Galaxy S25 va avea cel mai probabil Exynos 2500 deca-core
Sursa foto: via androidheadlines.com

Samsung a anunțat recent procesorul Exynos 2400 care va alimenta seria Galaxy S24. A fost mai mult o formă de publicitate a acestuia decât un anunț, deoarece compania nu a intrat în detaliile specificațiilor. Cu toate acestea, zvonurile și rezultatele de pe site-urile de referință au dezvăluit deja multe despre acest procesor. Știm că noul cip va fi unul deca-core, adică va avea zece nuclee. Acum, un alt zvon spune că Samsung Exynos 2500, ce va fi în seria Galaxy S25, va păstra această configurație.

Samsung produce cipuri pentru smartphone-uri de mult timp, dar aceste soluții au avut performanțe mai scăzute în comparație cu cipurile Snapdragon de la Qualcomm. Diferența de performanță a fost destul de mare în ultimii ani încât compania a renunțat la Exynos și a livrat la nivel global seria Galaxy S23 cu procesoare Snapdragon. Deși lumea a apreciat această mișcare, a provocat o pierdere masivă de venituri pentru afacerea cu semiconductori a companiei.

Pentru seria Galaxy S24, Samsung revine acum la strategia sa obișnuită cu două procesoare, potrivit AndroidHeadlines. Deloc surprinzător, fanii nu sunt mulțumiți, deoarece Exynos 2400 pare să rămână în urmă și față de Snapdragon 8 Gen 3. Compania intenționează să rezolve această problemă aparent fără sfârșit cu procesoare personalizate. Divizia sa de smartphone lucrează la realizarea de cipuri personalizate pentru modelele emblematice Galaxy, în loc să cumpere cipuri Exynos de la divizia de semiconductori Samsung Electronics.

Exynos 2500 din seria Galaxy S25 va fi un procesor cu zece nuclee

Primul procesor personalizat Galaxy este de așteptat să sosească în 2025 cu seria Galaxy S25. Nu este clar dacă Samsung va numi chipul Exynos 2500 sau altfel (momentan îl numim așa). Zilele trecute @OreXda a împărtășit pe X detalii despre lucrul companiei coreene la proiectul acestui procesor. Tipsterul @OreXda a susține că viitorul procesor Exynos 2500 va fi cu zece nuclee, într-o configurație 1+3+2+4. Mai mult, acest cip ar trebui să fie primul procesor de 3 nm (nanometri) al Samsung.

CPU sau central processing unit / procesor principal, este cel mai important procesor dintr-un telefon / computer. Performanța sau viteza unui procesor depinde, printre mulți alți factori, de viteza de ceas exprimată în gigaherți (GHz).

Samsung Exynos 2500 este de așteptat să fie primul cip al companiei construit cu procesul de fabricație de 3 nm. De asemenea, ar trebui să folosească nucleele CPU de nouă generație ale ARM. Ar trebui să aibă un nucleu principal Cortex-X5, trei nuclee de mijloc Cortex-A730 de viteză mare, două nuclee mijlocii Cortex-A730 la o viteză mai mică și patru nuclee de eficiență energetică Cortex-A520. Exynos 2400 folosește cele mai recente nuclee ARM într-o configurație 1+2+3+4. În acest fel Exynos 2500 va avea un mid-core suplimentar mai rapid.

În prezent vitezele precise ale acestor nuclee nu se cunosc. Samsung Exynos 2400 are un nucleu principal Cortex-X4 tactat la 3,21 GHz, două nuclee Cortex-A720 de 2,90 GHz, trei nuclee Cortex-A720 de 2,59 GHz și patru nuclee Cortex-A520 la 1,96 GHz. Viitorul procesor Samsung Exynos 2500 poate avea un nucleu primar puțin mai rapid. Rămâne de văzut dacă acesta rezolvă problemele de putere și performanță pe care cipurile Exynos le au în ultimii ani.