Are seria Galaxy Watch 5 nevoie de un protector de ecran?

237
Are seria Samsung Galaxy Watch 5 nevoie de un protector de ecran
Sursa foto: via screenrant.com

Ceasurile din seria Galaxy Watch 5 au un afișaj care este protejat de un cristal de safir rezistent la zgârieturi. Acesta oferă o protecție semnificativă împotriva zgârieturilor, dar nu este complet rezistent la deteriorare. Dar asta înseamnă că utilizatorii nu au nevoie de un protector de ecran? Alături de Galaxy Watch 5, Samsung a lansat și Galaxy Watch 5 Pro, care este fabricat din materiale și mai rezistente. De exemplu, spre deosebire de versiunea standard care are un cadru metalic din aluminiu, modelul Pro are o carcasă din titan, la fel ca Apple Watch Ultra.

În timp ce ceasurile inteligente Galaxy Watch 4 și Galaxy Watch 4 Classic folosesc Gorilla Glass DX+ și, respectiv, Gorilla Glass DX pentru a-și proteja ecranele, Samsung a decis să folosească sticlă din cristal de safir pentru Galaxy Watch 5 și Galaxy Watch 5 Pro. Aceasta este mai puternică și mai rezistentă la zgârieturi. Potrivit Screenrant, geamul de safir de pe Galaxy Watch 5 este de 1,6 ori mai puternic decât sticla de pe predecesorul său. Cu toate acestea, nu înseamnă că acest ecran cristalul de safir este 100% rezistent la deteriorări.

Cristalul de safir de pe seria Galaxy Watch 5 nu este făcut din sticlă

Deși cristalul de safir arată ca sticla, de fapt nu este. Materialul este realizat artificial prin cristalizarea oxidului de aluminiu pur la o temperatură ridicată, care este apoi tăiat cu ajutorul unui disc diamantat. Cristalul de safir are aceeași duritate ca safirul natural, dar nu are culorile tipului natural. Pe scara de duritate Mohs, safirul ocupă locul 9. Este la același nivel cu rubinul, dar cu un nivel sub diamant care ocupă locul 10 pe scară. Această duritate face dificilă, dar nu imposibilă, zgârierea.

Cel mai mare rubin din lume este Estrela de Fura. Rubinul de culoare roșie are 101 carate și a fost descoperit într-o mină din Mozambic. Rubinele de peste 10 carate sunt mult mai rare decât diamantele. Este evaluat la ~100 de milioane USD.

În comparație cu Gorilla Glass DX/Gorilla Glass DX+ de pe seria Galaxy Watch 4 cu o limită de curgere de 15 Gpa (gigapascali), sticla safir de pe Galaxy Watch 5 are o limită de 24 Gpa, în timp ce safirul de pe Galaxy Watch 5 Pro atinge 29 Gpa. Deci, obiectele precum cheile sau monedele nu ar trebui să zgârie ecranul la seria Galaxy Watch 5. Bijuteriile cu diamante sau un material cu duritate similară îl vor zgâria.

Deoarece cristalul de safir are un indice de refracție mai mare decât sticla, producătorii trebuie să aplice un strat antireflex. Această acoperire se poate uza sau zgâria, astfel încât investiția într-un protector de ecran poate oferi protecție pentru acoperire. Deci, în timp ce un protector de ecran nu este esențial pentru Galaxy Watch 5, cei care doresc să mențină ecranul în stare impecabilă ar putea dori să investească într-unul. Samsung nu vinde protecții de ecran pentru Galaxy Watch 5, dar există mai mulți retaileri terți care o fac.