Google a concediat un inginer care crede că AI are conștiință

248
Google a concediat un inginer care crede ca AI
Sursa foto: winfuture.de

Scriem de multe ori despre Inteligența Artificială (AI) și modul cum aceasta intră încet, încet în casele noastre. Toți marii giganți tehnologici mondiali sunt preocupați de acest domeniu, este vorba despre Google, Samsung, Apple, Microsoft, dar și alte companii.

O definiție unanim acceptată a AI este: „Capacitatea unui sistem de a interpreta corect datele externe, de a învăța din astfel de date și de a folosi acele învățări pentru a atinge obiective și sarcini specifice printr-o adaptare flexibilă”.

Au fost multe discuții dacă Inteligența Artificială are conștiință, adică poate fi asimilată oamenilor. Greu de răspuns momentan la această întrebare. Stephen Hawking, Bill Gates și Elon Musk, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca AI să poată evolua până la punctul în care oamenii nu ar mai putea să o controleze. Stephen Hawking a spus că „acest lucru ar putea însemna sfârșitul rasei umane„. Și, se pare că spre acolo mergem.

Google l-a concediat pe unul dintre inginerii săi care a spus că sistemul de inteligență artificială al companiei are sentimente. Afirmația inginerului Google, Blake Lemoine, potrivit căreia unul dintre AI-ul companiei a devenit sensibil, a provocat recent valuri.

Google a concediat un inginer care crede că AI are conștiință

Blake Lemoine a acordat mai multe interviuri despre Google AI LaMDA, despre care spune că a dezvoltat un grad de conștientizare. Este vorba despre chatbot-ul bazat pe AI LaMDA, un sistem de inteligență artificială a companiei Google. Lemoine nu numai că susținuse că botul este sensibil și la nivelul unui copil mic, dar a avertizat și că AI ar putea „scăpa” de Google și apoi se poate întâmpla orice.

Termenul „inteligență artificială” a fost creat în 1956 de John McCarthy. Este folosit pentru a descrie mașini (computere) care imită funcțiile „cognitive” pe care oamenii le asociază cu mintea umană, cum ar fi „învățarea” și „rezolvarea problemelor”.

Google a luat afirmațiile foarte în serios, indiferent cât de confuze ar suna uneori acestea sau derivatele. S-a anunțat că chatbot-ul bazat pe inteligență artificială LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) va fi examinat de oameni de știință independenți pentru a asculta evaluările lor asupra unei conștiințe dezvoltate.

Dar inginerul Blake Lemoine crede că în spatele abilităților verbale impresionante ale lui LaMDA s-ar putea afla și o minte sensibilă. Google respinge afirmațiile, spunând că nu există nimic care să le susțină. Acest lucru are acum consecințe pentru Lemoine care a fost concediat. Nu știm dacă în cercetările lor și alte companii au ajuns la aceleași concluzii. Nu putem să nu ne gândim la Samsung, companie care domină piața globală a brevetelor AI în ultimul deceniu.

În plus, Lemoine a încălcat regulile privind protecția datelor, care prevăd protecția informațiilor despre produsele ale companiei. Aceasta a dat mai multe interviuri, fără permisiunea Google. Blake Lemoine nu este primul inginer AI care a afirmat că tehnologia AI devine din ce în ce mai conștientă. Potrivit BBC, citat de Winfuture, Lemoine și-a angajat un consilier juridic pentru a contesta concedierea.