Procesorul Google Tensor G2 fabricat cu procesul de 4 nm al Samsung

282
Procesorul Google Tensor G2
Sursa foto: via SamMobile.com

Google Pixel 7 și Pixel 7 Pro au fost lansate săptămâna trecută de compania americană. Ambele modele folosesc procesorul Google Tensor G2 fabricat cu tehnologia de 4nm al Samsung Foundry și modemul Exynos 5300 5G fabricat de Samsung System LSI. Noul cipset este urmașul procesorului Tensor de anul trecut utilizat în seria Pixel 6 și aduce îmbunătățiri modeste în performanța CPU și GPU.

Google a dezvăluit săptămâna trecută că cip-setul său Tensor de a doua generație se concentrează mai mult pe performanța AI și pe capacitățile de securitate. Vicepreședintele Google, Brian Rakowski, a spus că procesorul Google Tensor G2 are capacități mai bune de procesare a vocii. De asemenea, oferă interogări mai rapide de la Asistentul Google, traducere vocală mai rapidă și tastare vocală îmbunătățită (de 2,5 ori mai rapidă decât utilizarea tastaturii Google). Poate chiar ajuta utilizatorii să descrie vizual anumite emoji-uri.

Google Tensor G2 din seria Pixel 7 fabricat de Samsung

Când vine vorba de specificații, Google Tensor G2 folosește procesul LPE de 4 nm de la Samsung Foundry. Este superior procesului LPE (Liquid-phase epitaxy) de 5 nm de anul trecut. Procesorul dispune de două nuclee CPU ARM Cortex-X1 tactate la 2,85 GHz, două nuclee CPU ARM Cortex-A78 tactate la 2,35 GHz și patru nuclee CPU ARM Cortex-A55 tactate la 1,8 GHz. De asemenea, folosește noua generație GPU Mali-G710 de la ARM cu șapte nuclee. procesorul are integrat cipul de securitate Titan M2 de la Google și EdgeTPU de a doua generație (pentru procesarea AI).

Noul procesor este compatibil cu RAM LPDDR5 și are 4MB cache L3 partajat și 8MB cache total al sistemului. Datorită unui procesor de semnal de imagine (ISP) îmbunătățit, acum poate înregistra videoclipuri 4K 60fps de la toate camerele. De asemenea, poate suporta camere de până la 108MP cu întârziere zero. Alte îmbunătățiri includ capacitatea de a ne estompa fotografii (chiar mai vechi), videoclipuri portret și Zoom Super-Res (versiunea Google de zoom aproape fără pierderi) pentru imagini și videoclipuri.

Modemul este un dispozitiv care convertește datele dintr-un format digital într-un format de transmisie analogic. Modemurile sunt folosite din anii 1960, deoarece transmisia directă a semnalelor electronice inteligibile pe distanțe lungi nu era eficientă.

Google Tensor G2 folosește și modemul Samsung Exynos 5300 5G, anunțat în timpul evenimentului Tech Day 2022 săptămâna trecută. Nu au fost dezvăluite detalii despre acest nou modem, dar se găsește în seria Google Pixel 7. Dar ne putem aștepta să fie mai rapid și mai eficient din punct de vedere energetic, potrivit SamMobile. Aici cip-setul Tensor de prima generație a avut performanțe slabe, deoarece a consumat bateria mai repede. Alte caracteristici de conectivitate includ GPS cu dublă frecvență, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, NFC și USB Type-C 3.2.