Cipul de memorie Samsung LPDDR5X este cel mai rapid din lume

497
Cipul de memorie Samsung LPDDR5X este cel mai rapid din lume
Sursa Foto: Samsung Global Newsroom

Samsung a declarat că cipul său de memorie de ultimă generație a stabilit un record mondial de viteză. Potrivit gigantului tehnologic sud-coreean, cipul său de memorie Samsung LPDDR5X a funcționat la 7,5 gigabiți pe secundă, cea mai rapidă viteză dintre cipurile de memorie de pe piață.

Cipul de memorie Samsung LPDDR5X a funcționat la viteza record pe cea mai recentă platformă mobilă Snapdragon a Qualcomm. Dezvăluit în noiembrie anul trecut, cipul a fost fabricat cu tehnologia de 14 nanometri. Comparativ cu modelul anterior, LPDDR5 de 6,4 Gbps, LPDDR5X oferă viteză de 1,2 ori mai rapidă. De asemenea, cipul este mult mai eficient energetic, reduce consumul de energie cu 20%.

Samsung LPDDR5X va fi folosit de Qualcomm în procesoarele Snapdragon

Pe baza parteneriatului cu Qualcomm, vom extinde aplicarea cipurilor LPDDR5X în sectoarele în care sunt solicitate cipuri cu putere redusă. Este vorba despre metaverse, auto, jocuri, AR, VR, PC-uri de înaltă performanță și inteligență artificială”. A declarat Han Jin-man, șef al departamentului de vânzări și marketing global pentru memorie la Samsung, conform The Korea Herald.

De la dezvoltarea primului DRAM LPDDR5X pe 14nm din industrie, în noiembrie anul trecut, Samsung a colaborat îndeaproape cu Qualcomm Technologies pentru a-și optimiza LPDDR5X de 7,5 gigabit-pe-sec (Gbps) pentru a fi utilizat cu platformele mobile Snapdragon. Acum Samsung a anunțat că Qualcomm Technologies a validat DRAM-ul Samsung de 14 nanometri (nm) de 16 gigabiți (GB) Low Power Double Data Rate 5X (LPDDR5X) pentru utilizare pe platformele mobile Snapdragon.

DRAM – Dynamic Random Access Memory este un tip de memorie cu acces direct. DRAM stochează fiecare bit de date într-un condensator separat, într-un circuit integrat. Primul cip DRAM disponibil comercial a fost lansat de Intel în 1970.

LPDDR5X de la Samsung este de așteptat să sporească performanța înregistrării video de ultra-înaltă rezoluție. De asemenea, va îmbunătăți foarte mult funcțiile AI, cum ar fi recunoașterea vocii; recunoașterea imaginilor; și procesarea limbajului natural în smartphone-urile de ultimă generație. În plus, prin adoptarea unor designuri avansate de circuite, precum și a scalarii dinamice a tensiunii și a frecvenței, consumul de energie a Samsung LPDDR5X poate fi redus cu 20%.

LPDDR5X este un cip de memorie mobil de ultimă generație eficient energetic conceput pentru a crește viteza și capacitatea pentru aplicațiile 5G.