Procesoarele Google Tensor G3 și Tensor G4 vor fi produse de Samsung

281
Google Tensor G3 si Tensor G4
Sursa foto: via sammobile.com

Google pare să devină un jucător tot mai important pe piața mobilă globală. Dar, compania Google a depins de Samsung pentru proiectarea și fabricarea procesoarelor Tensor în ultimele două generații de telefoane. Acum sunt zvonuri că gigantul american din Mountain View, California ar putea rămâne cu partenerul său sud-coreean pentru încă două generații de procesoare Tensor. Este vorba despre Google Tensor G3 și Tensor G4. Dar sunt și unele informații contradictorii.

Potrivit unor informații recente, via SamMobile, procesorul Google Tensor G3 va fi proiectat în parteneriat cu Samsung LSY System. Cipul va fi fabricat folosind procesul de 4nm al Samsung Foundry. Cu toate acestea, începând cu Tensor G4, compania și-ar putea proiecta cipurile în întregime în interior și ar putea folosi tehnologia de 4 nm al TSMC pentru fabricare. Pentru Tensor G5, compania ar putea folosi procesul de 3nm al TSMC.

Google Tensor G3 și Tensor G4 vor fi produse de Samsung

Cu toate acestea, sunt informații că Google a vrut să treacă la procesul de 4 nm al TSMC pentru Tensor G4. Dar, costurile ridicate ale companiei TSMC ar putea forța Google să rămână la Samsung Foundry și pentru cipurile Tensor G4. Aceste costuri ar fi putut influența negativ prețul viitoarelor telefoane Google Pixel care vor folosi aceste procesoare.

Deci, compania a rămas cu producția pentru Google Tensor 3 și Tensor 4 la Samsung Foundry. Cu toate acestea, zvonul nu intră în detalii concrete privind locul unde va fi fabricat Tensor G4. Lucrurile nu sunt clare acum, dar Samsung Foundry are nevoie de un client care să-i folosească procesul GAA de 3nm.

GAA (Gate-all-Around) urmează tehnologiei actuale FinFET. Comparativ cu procesul de 5nm, GAA de 3nm oferă o creștere cu peste 35% a eficienței zonei logice, consum de energie cu 50% mai mic și o performanță mai mare cu ~30%.

Samsung Foundry a rămas puțin în urmă față de TSMC în ultimii ani. Procesele sale de 5nm și 4nm s-au dovedit a fi mai consumatoare de energie decât cele echivalente ale TSMC. Cu toate acestea, unele informații susțin că tehnologia 3nm GAA (Gate All Around) de la Samsung aduce îmbunătățiri masive ale eficienței energetice. Și AMD pare să fi ales procesul de 4nm al Samsung Foundry pentru cipurile sale de generație următoare.