Prima grevă din ultimii 55 de ani pentru muncitorii Samsung

102
Grevă Samsung
Sursă foto: CNN

Nu sunt toate bune și frumoase la Samsung. Un sindicat al muncitorilor de la Samsung din Coreea de Sud a declarat că mai mulți muncitori au intrat în grevă vineri, marcând prima grevă din istoria de 55 de ani a gigantului care produce smartphone-uri, cipuri, electrocasnice, dar și multe altele.

Sindicatul Nationwide Samsung Electronics Union (NSEU) a declarat în urmă cu o săptămână că cei 28.000 de membri ai săi – puțin sub un sfert din forța de muncă totală a companiei din Coreea – vor organiza o grevă de o zi pe 7 iunie. Greva a venit în urma negocierilor eșuate cu privire la aranjamentele salariale și bonusurilor acordate muncitorilor, potrivit CNN. Sindicatul le-a cerut membrilor săi să-și ia o zi liberă vineri, care era între o sărbătoare legală de joi și weekend.

Son Woomok, un lider de sindicat, a declarat pentru CNN că „mulți angajați și-au folosit o zi din concediul anual”. Liderul de sindicat nu a oferit alte detalii. El a spus anterior că mulți membri NSEU lucrează pentru unitatea de semiconductori a Samsung.

Un purtător de cuvânt al Samsung a declarat pentru CNN că „nu există niciun impact asupra activităților de producție și management” ca urmare a grevei de o zi. Divizie de semiconductori Samsung încearcă să-și recapete statutul anterior de companie de semiconductori de top. Potrivit Reuters, Samsung a rămas ușor în urma rivalilor SK Hynix și Micron Technology în furnizarea de cipuri AI.

CNN – Cable News Network a fost fondată în 1980 de către proprietarul mass-media american Ted Turner. CNN este disponibil la peste 2 miliarde de oameni din peste 212 de țări și teritorii. CNN are ~4.000 de angajați în întreaga lume.

Cel mai mare producător de cipuri de memorie din lume a avut câțiva ani grei. O penurie istorică de cipuri în timpul  pandemiei de Covid a fost urmată de o scădere a cererii anul trecut. Cauza a fost cererea mai mică pentru electronice din cauza incertitudinii economice globale.

Dar lucrurile se îmbunătățesc pentru companie din cauza boom-ului AI. Are loc acum o creștere a cererii de dispozitive mobile, în special odată cu lansarea seriei Galaxy S24. Luna trecută, Samsung a raportat o creștere de peste zece ori a profitului operațional din primul trimestru, pe fondul previziunilor privind cererea ridicată de AI și cipuri high-end.

Marea majoritate a microcipurilor avansate din lume sunt fabricate în doar două locuri: Taiwan și Coreea de Sud. Industria din Taiwan (în special prin TSMC) este mai mare și mai dominantă, dar, Coreea de Sud prin Samsung și SC Hynix vrea să fie pe primul loc.