HARMAN și calitatea excepțională a sunetului pe autovehicule

821
Sursa Foto: Samsung Global Newsroom

Tehnologia auto se dezvoltă rapid, devenind din ce în ce mai inteligentă și capabilă. Conceptul despre ceea ce este o mașină a început să se schimbe fundamental și într-un ritm incredibil în ultimul timp. În curând, vehiculele noastre nu vor mai fi pur și simplu un mijloc de transport, ci spații inteligente, autonome, care ne permit să ne gestionăm – și să ne bucurăm – de viața noastră din interiorul lor. Pe fondul acestui climat, HARMAN, o companie Samsung, ridică ștacheta pentru sunetul auto.

Spațiul provizoriu de locuit în continuă evoluție, care este vehiculul, este echipat cu cel mai bun sunet și caracteristicile sonore care creează o experiență mai bună în mașină, pregătindu-se pentru a servi ca o platformă pentru orice solicită utilizatorii. HARMAN are soluții inovatoare pentru acest domeniu și o experiență de aproape 70 de ani în domeniu.

Pe măsură ce modificările menționate anterior prind contur, mașinile noastre sunt destinate să devină spațiile noastre personale secundare alături de casele noastre. Astfel, vehiculele noastre vor începe să ofere niveluri de accesibilitate și comoditate similare caselor noastre. Pe măsură ce utilizatorii își transformă tot mai mult mașinile în spații personale de întâlnire, sunetul de înaltă calitate joacă un rol fundamental.

Industria auto se află în spatele lui HARMAN

Soluțiile audio marca HARMAN sunt de top pentru industria auto și multe companii de automobile folosesc această tehnologie audio. Un exemplu recent este parteneriatul HARMAN cu Volkswagen prin intermediul mărcii sale audio Harman Kardon. Harman Kardon audio premium a fost introdus pe vehiculele Volkswagen pentru prima dată în noul VW Golf. Acum soluțiile audio HARMAN se extind la modelele Volkswagen Arteon și Volkswagen Arteon Shooting Brake. Oferind un amestec captivant de sunet premium și design ingenios, Harman Kardon aduce 12 difuzoare de înaltă performanță și patru setări de sunet diferite acestor noi vehicule Volkswagen, rezultând o experiență de ascultare constantă, clară și excepțional de naturală.

Ford Motor Company are sediul principal în Dearborn, Michigan, o suburbie din Detroit. A fost fondată de Henry Ford la 16 iunie 1903. Ford este al doilea producător auto din SUA (după General Motors) și al cincilea ca mărime din lume, după Toyota, VW, GM și Hyundai.

Începând din 2016, ofertele audio auto premium B&O (Bang & Olufsen) ale HARMAN au fost încorporate în toată gama Ford. Se găsesc inclusiv pe SUV-ul complet electric Mustang Mach-E anunțat la sfârșitul anului trecut. În 2021, oferta HARMAN pe două niveluri – B&O Sound System și B&O Unleashed Sound System – va fi inclusă în noul Ford F-150. Aducând funcții nemaivăzute la F-150, B&O Unleashed Sound System oferă boxe inovatoare și difuzoare de cap pentru experiențe audio incredibile.

Parteneriat Harman AKG – Cadillac

În 2020, marca HARMAN AKG a fost numită și sistemul audio exclusiv pentru Cadillac Escalade 2021, conform News Samsung. Căutat pentru microfoanele și căștile sale de înaltă calitate, utilizate de muzicieni de renume în studiouri de înregistrare și locuri de spectacol, parteneriatul AKG cu Cadillac va vedea sunetul său de studio pur și puternic pentru prima dată într-un vehicul. AKG a oferit mărcii Cadillac o experiență audio complet remodelată în mașină prin două niveluri de AKG Audio. Nivelul superior fiind sistemul AKG Studio Reference, care oferă 28 de canale prin 36 de difuzoare alimentate de trei amplificatoare.

De la acest debut istoric, parteneriatul AKG și Cadillac a crescut pentru a include primul vehicul complet electric de la Cadillac. Este vorba despre recent anunțatul crossover de lux Cadillac LYRIQ. La lansare, LYRIQ va oferi un sistem audio AKG Studio cu 19 difuzoare, pentru un sunet uluitor.

Trecând dincolo de sistemele de sunet

Dar rolul pe care îl joacă sunetul în experiența de conducere se schimbă și în alte moduri. În era mașinilor electrice și hibride care funcționează mult mai silențios, a apărut nevoia ca aceste vehicule să producă propriile sunete sintetizate pentru a se asigura că acestea se aud, în special de către pietoni.

În 2019, UE a hotărât ca mașinile hibride și electrice să scoată un sunet când rulează cu o anumită viteză. Acest lucru va fi implementat din 2020 și de NHTSA SUA (Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi). Întrucât industria urmărește să găsească un echilibru între durabilitatea și siguranța energetică, subsidiara Samsung furnizează suita HALOsonic de soluții de gestionare a sunetului pentru a crea noi sunete pentru autovehiculele hibride și electrice. O altă modalitate prin care HARMAN facilitează dezvoltarea sunetului auto este încercarea de a aborda problema zgomotului periferic.

Pe baza tehnologiei inovatoare HAROsonic, Hyundai și HARMAN au lansat primul sistem activ de anulare a zgomotului rutier din lume. Acesta a debutat pe un vehicul de serie în 15 ianuarie în Coreea cu lansarea SUV-ului Genesis GV80. Soluția de control al zgomotului activ (Road-Noise Active Noise Control – RANC) reduce zgomotul nedorit al drumului prin emiterea de unde sonore cu o frecvență inversată la cea a zgomotelor primite. Genesis GV80 are un sistem de sunet Lexicon Premium cu 18 difuzoare și QuantumLogic Surround (QLS). Aceasta este o tehnologie de sunet surround multi-dimensională, de neegalat în experiența de conducere a SUV-ului Genesis GV80.

Sunet premium „elegant și neînfrânat” pe Ford Mustang

Însă colaborarea HARMAN cu importante companii auto nu este singura demonstrație a capacităților sale în industrie. Recent, mai multe produse HARMAN au primit o serie de premii de la iF Design.

Premiile iF Design Award introduse în 1954 în Germania și sunt cele mai apreciate de acest gen din lume. În plus față de 20 de premii pentru diferite produse, HARMAN au primit și cinci premii pentru design audio auto.

Subsidiara Samsung a primit un premiu pentru designul sofisticat al sistemului de sunet pe care l-a livrat noului Volkswagen Golf. De asemenea, a primit un premiu iF Design și pentru munca sa la sistemului de sunet Polestar. B&O (Bang & Olufsen), parte a companiei Samsung prin HARMAN International, a fost premiat pentru sistemul de sunet premium „elegant și neînfrânat” conceput pentru Ford Mustang Mach-E.

Pe măsură ce rolul pe care îl joacă vehiculele noastre în viața noastră pare să se extindă și să se adâncească, sunetul auto este o zonă care va modela și îmbogăți în mod fundamental experiențele utilizatorilor în viitor. În fruntea acestei tendințe este compania HARMAN. Aceasta oferă unora dintre cele mai emblematice mărci auto din lume cel mai înalt standard audio din domeniu.