Ingenuity, elicopterul NASA, are același cip ca Samsung Galaxy S5

452
Sursa Foto: via 9to5google.com
Sursa Foto: via 9to5google.com

Pe 19 aprilie elicopterul Ingenuity al NASA a realizat un zbor controlat pe planeta Marte, o premieră pentru omenire. Interesant este că Ingenuity rulează pe același cip Qualcomm ca unele telefoane Android, inclusiv Samsung Galaxy S5. Elicopterul NASA cântărește 1,8 kg și a ajuns pe Marte în interiorul roverului Perseverance al NASA. Acesta a ajuns în februarie pe suprafața Planetei Roșii.

La ora 3:34 dimineața PT, așa cum a fost anunțat de NASA, elicopterul Ingenuity a decolat de pe suprafața lui Marte, s-a ridicat la o altitudine de 10 metri, a planat acolo timp de 30 de secunde, apoi a aterizat în siguranță. A fost pentru prima dată când o aeronavă a realizat un „zbor motorizat și controlat” pe altă planetă.

Ingenuity a zburat pe Marte, o premieră în istoria omenirii

Ingenuity – ingeniozitate este cea mai recentă realizare dintr-o tradiție istorică a proiectelor NASA de a atinge obiective imposibile. Zborul pe planeta Marte este mult mai dificil decât pe Terra. Atmosfera de pe Marte este de 100 de ori mai rarefiată decât pe Terra. Astfel elicele elicopterului trebuie să se învârtă de 8 ori mai repede decât pe Pământ. Nu știm exact unde ne va conduce ingeniozitatea umană, dar acest rezultat indică faptul că cerul – cel puțin pe Marte – poate să nu fie limita. Demn de remarcat că procesorul care coordonează Ingenuity este unul Qualcomm, aflat și pe Samsung Galaxy S5.

Unul dintre factorii care au contribuit la programul de zbor al Ingenuity a fost proiectarea elicopterului. Acesta are un panou solar deasupra pentru a-și reîncărca cele patru baterii, conform 9to5google. După încărcare elicopterul are puterea necesară pentru a se ridica și reveni pe solul marțian în condiții de siguranță.

NASA este o agenție independentă a guvernului SUA responsabilă cu programul spațial civil, precum și cercetarea aeronautică și aerospațială, înființată la 29 iulie 1958. Bugetul NASA în 2020 a fost de 22.629 miliarde USD!

Un alt aspect interesant al designului îl reprezintă componentele interne de pe Ingenuity. Elicopterul NASA rulează pe cipul Snapdragon 801 utilizat în smartphone-urile din 2014. Printre acestea se află Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2 și OnePlus One. Cipul este în esență același – cu unele modificări de performanță – cu modelul aflat pe smartphone-urile Android.

Desigur, în loc să ruleze sistemul de operare Android, NASA a optat pentru un sistem de operare Linux mai tradițional. Acest procesor și acest sistem de operare gestionează lucruri precum sistemul de navigație vizuală al elicopterului și sistemele de control ale zborului.