Sf. Ioan – La mulți ani celor care își serbează azi onomastica!

1421

De Sf. Ioan le dorim tuturor celor care își serbează onomastica La Mulți Ani! Numele de Ioan este un nume biblic, providențial, derivat de la Yehohanan, care înseamnă „Dumnezeu s-a milostivit” și provine de la Sf. Ioan Botezătorul. Sf. Ioan Botezătorul este cel care la botezat pe pruncul Isus. Conform Noului Testament Ioan a fost condamnat la moarte și ulterior decapitat de Irod.

În limba română, numele de Ioan apare atestat documentar pentru prima dată în jurul anului 1.200, însă cel mai probabil era folosit cu mult înainte de această perioadă. Ioan este un nume comun și în Țara Galilor, unde este scris și rostit la fel ca în românește.

Peste două milioane de români își serbează onomastica de Sf. Ioan. Numărul este în conformitate cu datele publicate de Direcția pentru Evidența Populației și Administrarea Datelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Numele de “Ion” este cel mai răspândit nume pe toate meridianele lumii, desigur în variantele specifice fiecărei regiuni.

Numele Ioan în lume vine tot de la Sf. Ioan la fiecare popor, cu numele specific fiecărui limbi în parte. La nemți Johann (sau Hans), la englezi John, la italieni Giovanni (sau Gianni), la unguri Janos. La ruși Ivan, la cehi și polonezi Ian, la olandezi tot Ian, la francezi Jean, la spanioli Juan, la irlandezi Sean, la armeni Horbanés apoi Ovanes, la arabi Hana, la greci Iannis

Cele mai răspândite nume în România sunt Ioan, Ion, Ionuț, Ioana, Ionela și Oana. De asemenea, sunt și derivatele lor Nelu, Ivan, Jana, Ionuța, Nela, Onuța, Ionelia si Jan, tot din numele Ioan.

Cu ocazia Sf. Ioan le dorim tuturor celor care își serbează azi onomastica multă sănătate fericire și noroc! La Mulți Ani!

Echipa iLoveSamsung