Este bine sau nu să lăsați un laptop conectat și la încărcat tot timpul?

128
Baterie laptop
Sursă foto: Pocket-lint

Sigur multă lume și-a pus întrebarea dacă este bine sau nu să lăsați laptopul conectat și la încărcat tot timpul. Chiar dacă întrebarea destul de simplă, răspunsul este ceva mai complicat. Iată de ce probabil că nu ar trebui să lăsați un laptop tot timpul pe încărcător. Este sigur să lăsați laptopul conectat tot timpul, dar asigurați-vă că încărcătorul și priza electrică sunt în stare bună de funcționare.

Lăsând constant laptopul pe încărcător, bateria poate îmbătrâni mai repede, reducând durata de viață și capacitatea de încărcare. Pentru a preveni deteriorarea bateriei, încărcați-o la maxim, deconectați-o și evitați ciclurile de încărcare inutile. Instrumentele de atenuare la nivel de sistem de operare pot, de asemenea, ajuta.

Unul dintre principalele avantaje ale unui laptop este portabilitatea. Îl poți lua cu tine oriunde te duci. Dar, portabilitatea este și o mare problemă. Nu suntem întotdeauna în mișcare, ceea ce înseamnă că laptopul tău este adesea lăsat pe un birou conectat la încărcător pentru perioade lungi de timp. Poate chiar tot timpul. Deci, este sigur să vă lăsați laptopul conectat permanent? În ciuda faptului că este o întrebare simplă, răspunsul este complicat datorită modului în care funcționează chimia bateriei. Deci, aveți mai jos, via Pocket-lint, răspunsul la întrebarea din titlu.

Pocket-lint (în traducere scame de buzunare) este un site fondat în 2003 și are sediul în Ascot, Berkshire, UK. Oferă știri, recenzii și opinii despre cele mai recente telefoane mobile, laptopuri, camere digitale, TV, electrocasnice, etc.

În ceea ce privește siguranța fizică, da, este sigur să lași un laptop în priză tot timpul. Practic, nu există riscul ca ceva să ia foc. Laptopurile moderne au un control al tensiunii încorporat, care știe când bateria este plină și va opri încărcarea. Se întâmplă acest lucru chiar dacă încărcătorul este conectat. Aceeași situație este și în cazul unui smartphone, tabletă și a altor dispozitive. Aceste mecanisme rareori dau greș, iar laptopurile au mecanisme de siguranță care vor întrerupe conexiunea înainte să apară daune reale.

Totuși, totul presupune că încărcătorul în sine și priza electrică la care este conectat sunt în stare bună de funcționare. Un scurtcircuit într-o priză poate provoca un incendiu, dar asta nu se limitează la încărcarea unui laptop. Nu uitați să verificați ocazional priza/prizele care le folosiți pentru încărcare.

Aici răspunsul este mult mai complex. Există foarte multe lucruri care sunt dăunătoare bateriilor litiu-ion. Menținerea bateriei la o încărcare prea mică sau la o încărcare prea mare, poate duce la îmbătrânirea prematură a bateriei. Pe măsură ce bateriile îmbătrânesc, își pierd capacitatea de a primi o încărcare completă. Astfel, deși acest lucru nu va produce pagube, este posibil să observați că bateria laptopului nu mai ține la fel de mult ca la început.

Un alt lucru la care trebuie să fiți atenți este căldura. Bateriile litiu-ion își pierd încărcarea în timp, chiar dacă dispozitivul este oprit. Asta înseamnă că bateria atunci când este încărcată continuu generează căldură. Căldura, precum încărcarea ridicată sau scăzută, poate îmbătrâni prematur și bateria, ceea ce o va face să piardă capacitatea de încărcare pe termen lung.

Sursă foto: SignosVitalesMexic

În cele din urmă, fiecare baterie cu litiu produsă vreodată are un număr finit de încărcări înainte de a nu se mai încărca. Lăsând-o pe AC, introduceți cicluri de încărcare suplimentare de care bateria nu are nevoie, deoarece este oprită. Acest lucru va reduce și mai multă durată de viață a bateriei. Vedeți pe I❤️Samsung cum să dezactivați optimizarea bateriei pe telefoanele Galaxy!

Astfel, să-ți lași laptopul permanent pe încărcător, chiar dacă sunt lucruri bune și rele, nu este chiar bine. Laptopul tău nu va lua foc și nu se va deteriora pe termen scurt. Cu toate acestea, o astfel de stratagemă va învechi bateria mult mai repede decât dacă ați folosi-o din când în când fără să fie cuplată la încărcător. În final folosirea unui laptop cu bateria permanent la încărcare va duce la moartea bateriei mai devreme decât era de așteptat.

Există metode atât pentru laptopurile Windows, cât și pentru macOS pentru a verifica starea bateriei. Vom parcurge pe scurt fiecare dintre ele.

PC Windows:

  • Deschideți un prompt de comandă. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să tastați „CMD” fără ghilimele în bara de căutare Windows.
  • Tastați powercfg /batteryreport și apăsați Enter pe tastatură.
  • Linia de comandă va genera un raport de baterie și apoi îl va salva într-un dosar, pe care îl va afișa când introduceți comanda.
  • Navigați la acel folder de pe computer și accesați raportul.

Raportul este în HTML, așa că va trebui să utilizați un browser pentru a-l deschide. Din fericire, toate browserele pot gestiona fișiere HTML. Informațiile sunt împărțite în zilele în care ați folosit laptopul. Astfel, dacă te uiți în secțiunea Încărcare completă și în coloana Activ, vei vedea cât timp era de așteptat să țină bateria în acea zi. Puteți compara acest lucru cu secțiunea At Design Capacity din coloana Activ pentru a vedea cât de mult ar dura bateria dacă bateria ar fi nouă.

Pentru un laptop cu macOS:

  • Faceți clic pe butonul de meniu Apple și selectați Informații de sistem
  • Deschideți secțiunea hardware din marginea stângă și selectați opțiunea Power
  • Informațiile despre baterie vor fi acolo.

De cele mai multe ori, nu-l lăsați pe încărcător mai mult decât este necesar. Încărcați-l la maxim, deconectați-l și apoi nu îl conectați din nou până când nu trebuie să se încarce din nou. Acest lucru nu previne îmbătrânirea bateriei, deoarece nimic nu o face. Totuși, bateria va îmbătrâni mult mai lent atunci când nu este ținută la încărcare permanent. Da, s-ar putea să pierzi câteva procente din baterie când o reporniți, dar este un preț mic de plătit.

O altă opțiune este utilizarea instrumentelor de atenuare la nivel de sistem de operare. Windows are o funcție de încărcare inteligentă care, în esență, va încărca dispozitivul într-un mod care dăunează mai puțin bateriei. Apple are o funcție de încărcare optimizată a bateriei care va face același lucru. Acestea limitează încărcarea bateriei, așa că nu se reîncarcă tot timpul.

Lucrul real pe care încercați să îl evitați este să descărcați și să reîncărcați bateria fără motiv și, de asemenea, să o lăsați pe încărcător 24/7. Acest lucru reduce căldura, reduce numărul de cicluri de încărcare inutile și împiedică ținerea bateriei la încărcare ridicată tot timpul, ceea ce va permite bateriei să îmbătrânească mai frumos.

Da, dar vă recomandăm să utilizați funcțiile de încărcare a bateriei la nivel de sistem de operare menționate mai sus. În acest fel mașinăria mașinăria nu este permanent pe încărcător. În plus, unii producători de laptopuri, este la fel și în cazul telefoanelor, au instrumente care limitează încărcarea la 60% (HP) sau 80% (Asus). Scopul este să prevină degradarea bateriei. Acest lucru este pentru o sănătate optimă și vă va ajuta bateria să dureze mai mult.

În esență, sunt aceleași reguli ca atunci când laptopul este oprit. Doriți să evitați ciclurile de încărcare inutile și, de asemenea, doriți să evitați să o mențineți la 100% tot timpul? Scoate laptopul de pe încărcător, folosește-l fără și apoi pune-l înapoi pe încărcător dacă are nevoie. Tratați-l ca pe un smartphone în loc de pe un computer desktop.

Scopul acestui articol nu este să vă sperie să petreceți ore întregi pe zi întreținând bateria laptopului. Este complet nerezonabil. Scopul este să vă ajute să înțelegeți de ce și cum aceste obiceiuri, uneori proaste, deteriorează bateria în timp. După aceea, recomandarea este să faci tot ce poți. Înțelepciunea convențională este că majoritatea oamenilor își actualizează laptopul la fiecare patru până la cinci ani, astfel încât să nu trebuie să vă faceți bateria să dureze pentru totdeauna. Deci, trebuie doar să dureze rezonabil până la următorul tău laptop.