Lee Jae-yong liderul Samsung Group va fi eliberat din închisoare vineri

453
Lee Jae yong liderul Samsung Group va fi eliberat din inchisoare vineri
Sursa Foto: via koreaherald.com

Ministerul Justiției din Coreea de Sud a decis eliberarea condiționată a șefului de facto al companiei Samsung Group. Șeful Samsung, în același timp și vicepreședintele companiei, Lee Jae-yong, este la închisoare pentru luare de mită. El va fi eliberat vineri dimineața la ora 10, cu aproximativ 11 luni înainte de terminarea detenției sale.

Șeful grupului Samsung se numără printre peste cei 800 de deținuți care vor fi eliberați în aceeași zi. Ziua de 15 august are o îndelungată tradiție de clemență din Coreea de Sud – Ziua Eliberării. Decizia de luni a venit pe fondul apelurilor crescânde de iertare pentru Lee, mulți invocând nevoia de conducere puternică la Samsung Electronics, astfel încât să poată face față mai ușor la criza globală de cipuri. Apelurile au fost adresate președintelui Moon Jae-in, cerându-i să acorde iertare.

Liderul Samsung Lee Jae-yong va fi eliberat din închisoare

Comitetul de eliberare a decis eliberarea condiționată pentru Lee Jae-yong, având în vedere condițiile actuale din mediul de afaceri global”. A declarat ministrul justiției Park Beom-kye într-o conferință de presă, conform The Korea Herald. „Comitetul a declarat, de asemenea, că a luat în considerare diverși factori, inclusiv sentimentul publicului și comportamentul său în închisoare„. A continuat Park.  El, adăugând că și-a dat susținerea cu privire la eliberarea lui Lee.

Ministerul nu a menționat dacă lui Lee i se va acorda o scutire specială care să-i permită să revină în mod oficial la conducerea Samsung. Conform legilor actuale, condamnații pentru infracțiuni precum aceasta nu au voie să lucreze acolo timp de cinci ani de la finalizarea pedepsei.

Samsung Group este o companie multinațională cu sediul în Seul. Samsung are 197 de birouri în 84 de țări și aproximativ 287.440 de angajați (2020). Este a 11-a cea mai mare companie din lume, conform Forbes Global 2000 (2021).

Lee Jae-yong a petrecut 18 luni, din condamnarea sa de doi ani și jumătate, după gratii. El a fost închis în ianuarie anul acesta, după ce instanța l-a condamnat la închisoare. A fost acuzat pentru plata a ~7,51 milioane USD, ca mită fostului președinte sud-coreean Park Geun-hye. În acea perioadă, Lee petrecuse deja aproape un an în spatele gratiilor în timpul investigațiilor și proceselor instanțelor inferioare.

Fostul președinte Samsung, Lee Kun-hee, tatăl actualului lider, a fost condamnat și el de două ori și grațiat de ambele ori.

Mai multe organizații din Coreea au pledat pentru eliberarea lui Lee

Comunitatea de afaceri locală a cerut permanent iertare pentru șeful Samsung, invocând semnificația Samsung pentru economia națională. Coreea ar trebui să intensifice și să ajute industria locală a cipurilor pentru ca Samsung să rămână în frunte, au spus ei.

Șefii a cinci organizații economice au depus o petiție comună la biroul prezidențial în aprilie. În iunie, liderii celor patru conglomerate de top din țară s-au întâlnit cu președintele Moon pentru a cere iertare pentru Lee Jae-yong.

Fără el la conducere Samsung pare să fi încetinit procesul decizional pentru noi investiții și planuri de afaceri. În ceea ce privește întârzierile planului Samsung de a construi o nouă fabrică de turnătorie în SUA, oficialii Samsung au spus: „O astfel de decizie de investiții nu poate fi decisă fără hotărârea liderului”.