Lee Jae-yong a fost numit președintele Samsung Electronics

212
Lee Jae-yong Samsung Electronics
Sursă foto:bbc

Samsung Electronics l-a numit oficial pe moștenitorul Samsung, Lee Jae-yong, ca președinte, la două luni după ce a obținut grațierea în urma condamnării sale într-un scandal de corupție în Coreea de Sud. Promovarea lui Lee este parțial simbolică, deoarece a condus grupul Samsung în calitatea sa de vicepreședinte al companiei din 2014. Atunci, tatăl său, fostul președinte Lee Kun-hee, a suferit un atac de cord.

Problemele legale ale lui Lee au fost considerate un factor care a împiedicat Samsung să-l promoveze ca președinte după moartea tatălui său în 2020. Lee Jae-yong, liderul de facto de multă vreme al companiei, executase o pedeapsă de închisoare pentru luare de mită. Lee, a fost închis doi ani și jumătate înainte de a fi eliberat condiționat și ulterior grațiat în august 2021.

Lee Jae-yong în vârstă de 54 de ani traversează acum una dintre cele mai grele perioade ale sale ca lider al unuia dintre cei mai mari producători de cipuri de memorie pentru computere și smartphone-uri din lume. Ravagiile economice declanșate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și creșterea ratelor dobânzilor impuse de bănci pentru a contracara creșterea prețurilor au încetinit cheltuielile consumatorilor pentru dispozitive tehnologice și au scăzut livrările de cipuri.

Samsung Electronics are un nou președinte: Lee Jae-yong

Samsung și alți producători de semiconductori au probleme și cu noile restricții impuse de SUA. Acestea se referă la exporturile de semiconductori avansați și echipamente de fabricare a cipurilor către China. Statele Unite consideră că trebuie să facă noi eforturi pentru a împiedica noile tehnologii americane să ajungă în posesia armatei chineze.

Anunțul Samsung Electronics privind numirea lui Lee ca președinte a venit la scurt timp după ce compania a raportat o scădere cu 31% a profitului pentru trimestrul trei 2022. Este prima scădere a profitului trimestrial în ultimii aproape trei ani. Samsung a spus că incertitudinile geopolitice ar putea diminua cererea cel puțin până în prima jumătate a anului 2023. Situația se va redresa în anul viitor, în urma cererilor de cipurile pentru centrele de date și produse informatice.

Samsung produce aproximativ o cincime din exporturile din Coreea. Are veniturile egale cu ~17% din PIB-ul Coreei. Compania are o influență puternică asupra dezvoltării economice, a politicii, mass-mediei și culturii din Coreea.

Lee Jae-yong a fost eliberat condiționat, când președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol l-a grațiat în urma condamnării pentru corupție. A fost un act de clemență care a subliniat influența uriașă a companiei de tehnologie în Coreea de Sud.

Lee a fost condamnată în 2017 pentru că l-a mituit pe fostul președinte Park Geun-hye și pe confidentul ei apropiat. Scopul a fost de a câștiga sprijinul guvernului pentru o fuziune între două afiliate Samsung, potrivit APnews (Associated Press). Acest lucru a dus la un control mai mare al lui Lee Jae-yong asupra companiei Samsung Electronics.

Tatăl lui Lee a fost condamnat de două ori pentru luare de mită și alte acuzații de corupție, dar nu a fost niciodată închis. Lee Jae-yong a fost la închisoare de două ori în cinci ani.