Samsung poate fi afectată de interdicția SUA privind exportul de cipuri în China

202
Samsung ar putea fi afectata de interdictia SUA privind exportul de cipuri in China
Sursa foto: via SamMobile.com

Administrația Joe Biden din SUA mărește restricțiile asupra sectorului semiconductorilor din China. Se pare că această mișcare a declanșat mari temeri în mintea producătorilor de cipuri de memorie din Coreea de Sud – Samsung și SK Hynix. Cele două companii se tem că guvernul SUA le va paraliza afacerile de producție din China în efortul său de a opri ascensiunea Chinei.

Conform unor surse sud-coreene, citate de SamMobile, guvernul SUA este pregătit să anunțe noi restricții ale exporturilor de echipamente și tehnologie semiconductoare către China. Este posibil ca aceste restricții să se bazeze pe Regula produsului străin direct – Foreign Direct Product Rule (FDPR). Sursele coreene dezvăluie că, cu această nouă restricție, administrația Biden vrea să zădărnicească progresele militare și tehnologice ale Chinei.

Samsung se teme pentru afacerile din China pe fondul restricțiilor impuse de SUA

FDPR este în vigoare pentru a împiedica un produs bazat pe software, tehnologie sau echipament din SUA să intre într-o anumită țară, indiferent de locul de producție. Aceasta este aceeași regulă pe care SUA a impus-o Huawei în 2020. Știm ce a urmat apoi pentru Huawei. Pe fondul restricțiilor pentru semiconductori, Samsung Electronics se teme de repercusiuni majore.

Anul trecut, Coreea de Sud a exportat cipuri de memorie în valoare de 69 de miliarde USD. 48% din aceste cipuri au mers în China. Se pare că 38% dintre cipurile NAND Samsung sunt produse la fabricile sale din China, iar regulile de export mai stricte ar fi putut fi dezastruoase pentru gigantul coreean. Câștigurile estimate de compania din Q3 2022 arată că Samsung se luptă cu prețurile mai mici ale cipurilor de memorie și scăderea cererii.

YMTC – Yangtze Memory Technologies Corp este un producător de semiconductori specializat în cipuri de memorie flash (NAND). Compania a fost fondată în 2016 și are sediul la Wuhan, China. Compania este deținută de stat.

Interdicția din SUA vizează să lovească YMTC din China, care este o putere în creștere în tehnologia NAND. Compania din China reprezintă o amenințare serioasă pentru Micron Technology Inc. și Western Digital, cu sediul în SUA. YMTC se extinde rapid și oferă soluții de memorie NAND la preț extrem de scăzut. De fapt, YMTC este deja sub investigație de către Departamentul de Comerț pentru a stabili dacă a încălcat controalele exporturilor din SUA prin furnizarea de cipuri către Huawei Technologies Co.

Posibil ca Samsung să nu fie afectat de aceste noi restricții

Totuși reglementările SUA pentru pentru exportul de cipuri în China sunt aparent mai flexibile decât păreau inițial. Compania Samsung este posibil să nu fie afectată de noile restricții SUA.

În primul rând, cererile de licență pentru exportul de echipamente de memorie în China vor fi analizate de către Departamentul de Comerț din SUA de la caz la caz. Acest lucru înseamnă că Samsung poate livra echipamente de producție în China pentru a continua să-și consolideze lanțul de aprovizionare. În plus, furnizorii care doresc să livreze echipamente cu cip de memorie în China nu vor trebui să solicite o licență de la Departamentul de Comerț pentru anumite tehnologii. Mai precis, sunt liberi să vândă echipamente firmelor care produc cipuri DRAM produse cu tehnologia de peste 18 nm.

Cu toate acestea, SUA vrea să nu se livreze tehnologii semiconductoare mai avansate producătorilor chinezi de cipuri. Aceștia vor trebui să solicite o licență pentru aceste tehnologii, deși vor fi supuse unei „prezumții de refuz”. Asta înseamnă că respectivele companii vor trebui să prezinte documente serioase dacă vor să primească undă verde. De asemenea, vor trebui să solicite o licență, dar aceste cereri vor fi analizate de la caz la caz.