LG spune că Samsung QLED 8K nu respectă standardele internaționale

846
Sursa Foto: Lim Jeong-yeo/The Korea Herald

LG Electronics este convins că televizorul Samsung QLED 8K nu respectă standardele internaționale pentru rezoluția 8K. Declarația a fost făcută la IFA Berlin 2019 și nu este prima dată când LG face astfel de afirmații. „Credem că televizorul QLED 8K a lui Samsung nu este chiar 8K”. A spus Park Hyoung-sei, vicepreședinte executiv la LG Electronics TV Business Operation Center. „Consumatorii trebuie să cunoască adevărul și să știe ce valoare primesc pentru prețul pe care îl plătesc”.

Reprezentanții LG, inclusiv Park, au declarat la o conferință de presă de la IFA Berlin 2019, că organismele de testare și certificare a produselor Intertek și VDE pentru televizoarele 8K comercializate de Samsung, LG și Sony au arătat că televizorul QLED 8K de la Samsung are un nivel de modulare a contrastului (CM) de 12%, mult sub pragul de 50% pentru a se încadra ca rezoluție 8K.

Intertek și VDE au mai afirmat că televizorul NanoCell 8K de la LG Electronics are 90% CM (contrast modulation), iar televizorul 8K Sony are 70% CM. Contrast modulation (CM) sau modularea contrastului, este nivelul de distincție între luminanța albului și luminanța negrului de pe un ecran. Cu cât CM-ul este mai mare, cu atât distincția dintre alb și negru este mai clară, producând astfel imagini mai clare. Samsung QLED 8K este sub 50%.

Panasonic, Dolby, Samsung, Apple, Microsoft și LG membri ICDM

International Committee for Display Metrology (ICDM) a stabilit pragul pentru nivelurile CM. Acestea sunt de 50% pentru ecranele de afișare a textului și de 25% pentru ecranele cu afișare de imagine. În 2012, ICDM a spus că modularea contrastului este „cea mai bună modalitate de a descrie rezoluția afișajului” și a stabilit că este obligatoriu ca toate companiile să le raporteze.

Companii precum Dolby, Apple, Microsoft, Panasonic, Samsung și LG, au convenit asupra liniilor directoare ca membri ai ICDM. Prin urmare, rezoluția 8K nu trebuie să aibă doar 33 de milioane de pixeli – rezultatul a 7.680 x 4.320 pixeli – dar trebuie să aibă și peste 50% CM, a subliniat LG.

Panasonic Corporation cunoscut în trecut ca Matsushita Electric Industrial Co., este un brand internațional de aparate electronice cu sediul în Kadoma, Osaka, Japonia. Panasonic a fost fondată în 1918 iar în prezent este printre cele mai mari companii de electronice din Japonia, concurând cu Sony, Hitachi, Toshiba și Canon Inc.

Televizoarele Samsung au respectat anterior acest nivel CM. „Va trebui să întrebăm Samsung ce s-a întâmplat (pentru versiunile lor QLED din 2019)”, a spus Park. „Căderea CM-ului televizoarelor Samsung QLED 8K s-a întâmplat atât de brusc și în mod drastic. Bănuim doar că Samsung a făcut ceva pentru a îmbunătăți alte funcții, cum ar fi îmbunătățirea unghiului de vizionare, care a dus la o afectare negativă a ratei CM”.

Samsung nu intenționează să răspundă acuzațiilor LG

Televizoarele Samsung QLED 8K au o ultra înaltă definiție – Ultra-high-definition (UHD). LG a recunoscut că este aproape imposibil să se facă distincția între rezoluțiile 4K și 8K. Un reprezentant Samsung a refuzat să comenteze aceste acuzații. Din câte se pare, Samsung nu intenționează să răspundă acestor acuzații lansate de LG Electronics.

Samsung își vinde televizorul QLED 8K de 98 inch, cel mai mare model din serie cu 64.500 de dolari. Între timp, televizorul QLED 8K de 55 inch de Samsung – un nou intrat în seria QLED 8K 2019 – a primit The Best TV of IFA Award la IFA Berlin 2019.

Samsung a introdus primul său televizor 8K la IFA Berlin 2018 ca unul dintre primii producători. Primul televizor comercial 8K din lume a fost dezvoltat de Sharp în decembrie 2017. La evenimentul din acest an, mai multe companii au prezentat televizoare 8K, inclusiv Sony din Japonia și TCL din China, reflectând interesul tot mai mare în dezvoltarea de ecrane premium cu rezoluție înaltă.