Samsung pregătește memoriile LPDDR5x, AutoSSD și GDDR7 pentru automobile

159
Memorii auto Samsung LPDDR5x
Sursă foto: via Wccftech

Samsung anunță planuri de a face pași uriași în industria auto cu tehnologii de ultimă generație. Este vorba despre memoriile LPDDR5x, GDDR7 și AutoSSD. Samsung anunță memoria LPDDR5x „îmbunătățită”, viitoarea tehnologie GDDR7 împreună cu un nou tip de SSD pentru a îmbunătăți nivelurile de conducere autonomă.

În cadrul Investors Forum 2023, desfășurat recent la Hong Kong, Samsung Electronics a dezvăluit că intenționează să își stabilească o poziție dominantă pe piața memoriei auto în următorii ani. Compania vrea să vizeze segmentul „conducere autonomă”, care progresează rapid. Aici componentele de la bord, cum ar fi memoria și alte tehnologii, joacă un rol vital în funcționalitatea mașinii.

Samsung consideră că piața auto poate vedea o creștere economică uriașă datorită boom-ului AI. Potrivit Wccftech, care citează surse din domeniu, piața semiconductoarelor pentru sistemele de automobile se ridică în prezent la 50 de miliarde USD. Se preconizează că această cifră va crește cu o rată medie anuală de 17% în următorii cinci ani (2023-2028). În acest fel va depăși considerabil telefonia mobilă (cu o creștere de 6%) și sectoarele de calcul de performanță (12%). Asemenea cifre înseamnă afaceri pentru companii, în special pentru Samsung. Gigantul sud-coreean are atât soluții de semiconductori, cât și soluții de memorie disponibile în portofoliu. În acest fel are un avantaj serios față de alte companii.

Pentru a satisface cerințele de calcul ale industriei auto „inspirate de inteligență artificială”, Samsung intenționează să lanseze o nouă variantă a tipului său de memorie LPDDR5X de ultimă oră. Despre acesta se zvonește că are dimensiunea la jumătate față de cea original și performanțe cu 20% mai mari. Cipul de memorie actualizat va avea o capacitate cuprinsă între 2 și 24GB, o viteză de până la 68 GB/s. Are o lățime de bandă de 8,5 Gbps pe canal și un pachet 561-FBGA, fiind foarte bun pentru aplicații industriale la scară largă.

BGA – Ball grid array este un tip de conexiune de montat pe suprafață (un suport de cip) utilizat pentru circuite integrate. Conexiunile tip „BGA” sunt folosite în diverse componente electronice, cum ar fi telefoanele mobile și laptopurile.

Pe lângă noile tehnologii de memorie, Samsung va lansa anul viitor și o unitate SSD (Auto Solid State Drive) detașabilă. Aceasta se va concentra pe creșterea eficienței datelor, permițând virtualizarea stocării. Astfel un singur SSD poate fi utilizat de mai multe procesoare auto, făcând upgrade-urile de performanță mult mai convenabile. Se zvonește că AutoSSD-urile Samsung vor avea capacități de 512GB – 4TB și viteze de până la 6,5 ​​GB/s. Ele s-ar putea dovedi a fi un schimbător de joc în vehiculele autonome, ajutând la asistență, conducere și autonomie.

În cele din urmă, compania a vorbit și despre dezvoltarea tipului de memorie GDDR7. Samsung susține că acesta va juca un rol important în atingerea unor niveluri mai ridicate de conducere autonomă. Samsung GDDR7 va avea o lățime de bandă de 32 Gbps/canal și transfer de volume de date de 128GB/s.

Samsung își propune acum să atingă un loc dominant în industria conducerii autonome până în 2025, în principal prin progrese în portofoliul său de memorie și stocare.