Merdeka 118, a doua cea mai înaltă clădire din lume, finalizată de Samsung C&T

188
Menara Merdeka 118
Sursa foto: via malaymail.com

Zilele trecute, pe 10 ianuarie, a avut loc deschiderea oficială a clădirii Merdeka 118 din Malaezia. Este o clădire complexă de 679 de metri înălțime situată în partea centrală din Kuala Lumpur, capitalei Malaeziei. Construcția acestei clădiri, a doua cea mai înaltă din lume, a fost realizată de Samsung C&T. Samsung C&T (Construction & Trading Corporation) este o subsidiară a companiei Samsung Electronics care se ocupă de proiecte inginerie și construcții, printre altele.

Numele clădirii, Merdeka înseamnă „independență” în malaeză. Este cea mai înaltă clădire din Malaezia și Asia de Sud-Est. Clădirea este proiectată cu un amestec de fațade din sticlă în formă de romb pentru a semnifica diversitatea malaezienilor, potrivit Malaymail. Designul clădirii a fost făcut să semene și să fie inspirat de gestul cu mâna întinsă al lui Tunku Abdul Rahman în timp ce scanda “Merdeka!” când a proclamat independența Malaeziei la 31 august 1957.

Merdeka 118 este a doua cea mai înaltă clădire și structură din lume după zgârie-norul iconic Burj Khalifa, de 828 de metri din Dubai, Emiratele Arabe Unite. Această clădire a fost construită tot de Samsung C&T și inaugurată în 2009. Înălțimea a clădirii Merdeka 118 este de 678,9 m deasupra solului și 700,9 m deasupra nivelului mării.

Sursă foto: Designboom

Clădirea a fost proiectată de compania Fender Katsalidis Architects, cu sediul în Melbourne, iar structura include turla de 40 de etaje a turnului (160,4 metri). Clădirea a costat peste 5 miliarde de dolari. Impresionanta clădire va fi prima din Malaezia care va obține o triplă acreditare Platinum a clădirilor verzi de către organismele locale și străine, inclusiv Green Building Index.

Green Building Index este un sistem de evaluare ecologică și un instrument de certificare utilizat în Malaezia pentru a evalua sustenabilitatea ecologică a clădirilor. Nivelurile de certificare includ: Certified, Silver, Gold și Platinum.

Merdeka 118 are o suprafață totală de aproximativ 673.900 m². Este o clădire multifuncțională care găzduiește birouri, un hotel de lux și un centru comercial. Cantitatea de bare de oțel utilizate în construcția clădirii măsoară aproximativ 40.000 de kilometri.

În 1998, compania Samsung C&T a finalizat și turnurile gemene Petronas, înalte de 452 de metri, din Kuala Lumpur. Atunci această clădire a fost cea mai înaltă clădire din Malaezia. Potrivit agenției de presă Yonhap, de atunci Samsung C&T a construit alte clădiri înalte în Malaezia, devenind un constructor de zgârie-nori de top.

Experiența firmei Samsung C&T este recunoscută pe plan mondial. Samsung C&T (Construction & Trading Corporation) este o divizie a Samsung Group. Din 1995, s-a concentrat în mare parte pe proiecte globale de inginerie și construcții, comerț și investiții. Samsung C&T va construi în România reactoare modulare mici.