Noul modem Samsung Exynos 5300 mai rapid și mai eficient energetic

190
Samsung-Exynos-5300
Sursă foto: via Shiftdelete.net

Samsung și-a dezvăluit modemul 5G de nouă generație, Exynos 5300. De obicei, cele mai recente modemuri celulare ale companiei sud-coreene debutează în interiorul celor mai noi procesoare Exynos. Dar, întrucât compania nu și-a lansat procesorul emblematic Exynos în 2023, se așteaptă ca modemul Samsung Exynos 5300 să fie utilizat în următorul procesor Google Tensor 3 care va fi pe telefoanele Pixel 8 și Pixel 8 Pro.

Modemul Samsung Exynos 5300 5G este realizat folosind un proces de fabricație EUV de 4 nm de către Samsung Foundry. Este o îmbunătățire semnificativă față de procesul de fabricare EUV (Extreme ultraviolet) de 7 nm al modemului Exynos 5123. Acesta face ca Exynos 5300 să fie mult mai eficient din punct de vedere energetic decât modemurile din generația anterioară.

Samsung Exynos 5300 cu viteze de descărcare de până la 10 GBPS

Acest nou cip de telecomunicații oferă viteze de descărcare maxime de până la 10 Gbps, potrivit SamMobile. În același timp, oferă o latență ultra-scăzută cu suport pentru tehnologia FR1, FR2 și EN-DC (E-UTRAN New Radio – Dual Connectivity). Vitezele maxime de încărcare sunt de până la 3,87 Gbps. Desigur, acceptă rețele mmWave și sub-6GHz 5G în ambele moduri SA (Standalone) și NSA (Non-Standalone).

Este compatibil cu standardul 5G NR Release 16 al 3GPP, care își propune să facă rețelele 5G mult mai rapide și mai eficiente. În modul LTE, Samsung Exynos 5300 acceptă viteze maxime de descărcare de până la 3 Gbps și viteze maxime de încărcare de până la 422 Mbps. Poate fi conectat la un cipset smartphone printr-o conexiune PCIe. Cu interfața PCIe încorporată, modemul se poate conecta cu ușurință la diferite procesoare, asigurând o compatibilitate pe scară largă.

PCIe – Peripheral Component Interconnect Express este un standard de magistrală de comunicații. Acesta permite diferitelor componente ale PC-ului – placă grafică, stocare, plăci suplimentare etc. – să comunice între ele.

Pe hârtie, Exynos Modem 5300, care este proiectat Samsung System LSI, pare similar cu modemul Qualcomm Snapdragon X70. Modemul Qualcomm este capabil să ofere viteze de descărcare de până la 10 Gbps și viteze de încărcare de până la 3,5 Gbps pe rețele 5G compatibile. Cu toate acestea, Samsung nu a dezvăluit dacă noul său modem 5G acceptă funcția Dual-SIM Dual-Active.

Din păcate, Samsung nu a confirmat ce telefoane sau dispozitive proprii vor fi alimentate de cel mai recent Exynos Modem 5300. Cel mai probabil viitorul Exynos 2300 va avea la bord noul modem, dar este doar o speculație în acest moment. Samsung Exynos 5300 probabil va debuat în procesorul Google Tensor 3.