Proiectul NEON -„Oamenii artificiali” ai Samsung sunt avatari digitali

813
Sursa Foto: Neon.Life

Samsung STAR Labs și-a dezvăluit oficial misteriosul proiect „artificial human”, Neon. Din câte putem spune, însă, nu pare să existe un mare mister aici. NEON este doar un avatar digital – asemănări umane animate de computer, pe care nu știm cât de mult îi putem numi „oameni artificiali”. Oricum proiectul NEON este mai mult decât hiper-futurist.

În conformitate cu STAR Labs, compania pare să încerce ceva nou cu avatarurile sale. Dar exact ceea ce face nu putem spune. Primul comunicat oficial STAR Labs nu reușește să explice tehnologia care stă la baza proiectului NEON și, în schimb, se bazează doar pe jargoane și parcă pe o propagandă puțin exagerată.

NEON este ca un nou tip de viață„, spune Pranav Mistry, CEO STAR Labs, în comunicat. „Există milioane de specii pe planeta noastră și sperăm să adăugăm încă una”. Parcă am fi vrut ceva mai clar, mai concret.

Imaginile promoționale NEON sunt fictive și doar cu scop ilustrativ

Se pare că imaginile teaser și videoclipurile de până acum, ale avatarilor NEON, pe care le-am văzut nu sunt reale. După cum explică compania compania Samsung: „Scenariile afișate la CES și în conținutul promoțional sunt fictive și simulate doar în scopuri ilustrative”. Deci, nu avem idee cum arată cu adevărat avatarurile NEON.

Fiecare avatar NEON este „generat de computer” și va conversa cu utilizatorii în timp ce afișează „emoții și inteligență”. Am extras din declarația STAR Labs. Asemănările lor sunt modelate după oameni adevărați, dar generează „expresii, dialoguri și emoții”. Fiecare avatar (cunoscut individual ca „NEON”) poate fi personalizat pentru diferite sarcini și este capabil să răspundă la întrebări „cu o latență foarte mică, doar câteva milisecunde”. „În viitorul apropiat un NEON poate fi un consilier financiar, furnizor de servicii medicale sau un asistent personal cu diferite atribuții. În timp, NEON-ii vor funcționa ca purtători de cuvânt sau actori, dar pot fi pur și simplu și prieteni„.

Computer-generated imagery – imagine generată de computer (CGI). Termenul „CGI” este cel mai frecvent utilizat pentru a face referire la graficele 3D de calculator utilizate pentru crearea de scene sau efecte speciale în filme și televiziune. CGI a deschis drumul pentru aplicații precum CAD sau CAM.

NEON un avatar mai uman

Până acum totul este mai mult decât bine. Nu este un secret faptul că oamenii CGI (Computer-generated imagery) sunt parcă mai vii în ultimii ani și sunt deja folosiți în unele dintre scenariile prezentate mai sus. Dacă STAR Labs pot face aceste avatare mai realiste, atunci acestea ar putea fi adoptate mai pe larg.

Dar dacă ai interacționat vreodată cu, să zicem, cu un astfel de asistent virtual la un aeroport sau muzeu, știi desigur cât de „umane” sunt aceste avatare. În cel mai bun caz, sunt un Siri sau Alexa cu față CGI. Momentan nu este foarte clar dacă STAR Labs a creat un NEON ceva mai convingător în acest sens.

STAR Labs a folosit tehnologia „Core R3” care stă la baza NEON și în final a avatarului. Se spune că folosind software-ul numit „Core R3“ pentru a crea avataruri, abordarea STAR Labs este „fundamental diferită de deepfake sau alte tehnici de mișcare faciala“. Conform site-ului american TheVerge, STAR Labs nu spune modul în care software-ul face acest lucru. Se pare că va trebui să așteptăm să vedem NEON în realitate pentru a înțelege mai bine.