Noile modemuri Qualcomm 5G fabricate de Samsung cu procesul de 4nm

676
Noile modemuri Qualcomm 5G sunt construite de Samsung cu procesul de 4nm
Sursa Foto: Qualcomm

Samsung Foundry, subsidiara Samsung de fabricare a cipurilor, a primit anul trecut o comandă uriașă pentru fabricarea procesorului Snapdragon 888 folosind procesul de 5nm. Compania sud-coreeană pare să fi câștigat acum o altă comandă de la compania americană Qualcomm pentru noile modemuri Qualcomm 5G. Acestea vor fi produse cu procesul de fabricație Samsung cel mai avansat: 4nm.

Qualcomm a anunțat două noi modemuri 5G – Snapdragon X62 și Snapdragon X65 – ambele fabricate folosind un proces de 4nm. La prezentarea noilor modemuri compania nu a dezvăluit cine va produce noile cipuri 5G. Dar, cei de la AnandTech, via SamMobile, cred că sunt fabricate utilizând procesul Samsung de 4 nm (4LPE). Ar putea fi o versiune îmbunătățită a procesului actual de 5nm (5LPE – 5nm Low Power Early). Atât Snapdragon 888, cât și Exynos 2100 sunt fabricate pe noul proces Samsung de 5LPE.

Viteze mari cu noile modemuri Qualcomm 5G

Snapdragon X65 este primul modem 5G din lume care poate atinge viteze de descărcare de până la 10Gbps. Qualcomm a crescut numărul de benzi de frecvență și lățimea de bandă care pot fi utilizate pe un smartphone. În intervalul de frecvență sub 6GHz, lățimea de bandă a fost mărită de la 200MHz la 300MHz, o îmbunătățire cu 50% a agregării. În intervalul de frecvență mmWave, lățimea de bandă a fost mărită de la 800MHz la 1000MHz și acceptă banda TDD 41GHz n259.

Snapdragon X62 este o versiune redusă a modemului Snapdragon X65. Lățimea de bandă a spectrului sub 6GHz este de 120MHz și lățimea de bandă mmWave este de 300MHz. Acest modem 5G este destinat să fie utilizat pe smartphone-uri mai accesibile. Ambele modemuri Qualcomm 5G sunt în prezent testate de mai multe companii și ne putem aștepta să apară pe smartphone-uri la sfârșitul acestui an.

SamMobile este un site olandez fondat în 2011. Este unul dintre cele mai importante site-uri din lume care publică știri despre produsele Samsung. Publică recenzii și comparații între telefoanele mobile și între alte dispozitive purtabile Samsung.

Conform sursei sus citate, tehnologia de producție Samsung 4PLE  ar putea fi o variantă îmbunătățită a 5LPE, folosit pentru Snapdragon 888. Nu știm momentan cât de multă eficiență energetică va avea Snapdragon X65 atunci când va fi găsit pe smartphone-urile următoare. Din ce am știut până acum era vorba că Samsung va trece de la procesul de 5nm la cel 3nm în dezvoltarea cipurilor. Așa că folosirea acestei tehnologii pentru modemuri Qualcomm 5G este o mică surpriză.

Acest lucru nu înseamnă că Samsung nu lucrează la tehnologia de 3nm. Probabil viitoarele procesoare Qualcomm Snapdragon și Samsung Exynos pentru telefoanele emblematice vor fi fabricate cu tehnologia de 3nm.