Snapdragon 888 a fost anunțat de Qualcomm, va fi pe seria Galaxy S21

1056
Snapdragon 888 a fost anuntat de Qualcomm
Sursa Foto: Qualcomm

Această știre intră în resortul nostru prin prisma echipării smartphone-urilor emblematice Samsung cu procesoarele Qualcomm cele mai performante. Noul procesor Snapdragon 888 a fost anunțat în cadrul Snapdragon Summit 2020 al Qualcomm. Este un eveniment anual în care producătorul de cipuri își dezvăluie cea mai recentă tehnologie pentru următoarea generație de telefoane.

Se așteaptă ca primele telefoane cu procesorul Snapdragon 888 să fie puse în vânzare în primul trimestru al anului 2021. Compania americană Qualcomm a confirmat deja că un număr de producători s-au angajat să folosească cipul în dispozitivele viitoare. Samsung este unul dintre aceștia.

Cipul precedent Snapdragon 865 a fost găsit în variantele gamei Samsung Galaxy S20 și în telefoanele unor producători cum ar fi OnePlus, Xiaomi, LG sau Sony printre alții. Cel mai probabil noul procesor high-end Qualcomm va ajunge pe cele mai performante telefoane din 2021. Nu puteți cumpăra un Snapdragon 888 în sine – mai degrabă, veți putea cumpăra un nou smartphone care are cipset-ul în interior.

Vom detalia pe scurt ce poate și ce va aduce nou noul procesor Qualcomm.

Ce aduce nou noul procesor Snapdragon 888

Camere foto. Una dintre marile adăugiri cu noul procesor este Triple ISP (procesor de semnal de imagine). Ce înseamnă asta? Practic, smartphone-urile cu Snapdragon 888 vor putea capta simultan trei fluxuri de înregistrare video 4K HDR. Pot fi trei fluxuri video de la camerele ultra-wide, wide și teleobiective din spate sau înregistrarea video de la două camere din spate și o cameră frontală, toate în același timp.

Numărul 8 este al doilea număr magic în fizica nucleară după numărul 2. În creștinism 8 este numărul fericirilor, opt sunt binecuvântările spuse de Isus în Predica de pe Munte. Numărul opt este considerat un număr norocos în cultura chineză și în alte culturi asiatice.

Triple ISP poate ajuta și la fotografii. Veți putea profita de capturi triple la fotografii, oferindu-vă posibilitatea de a face trei fotografii, de la trei obiective diferite, în același timp, până la 28MP fiecare, fără decalaj de declanșare. La fel ca în cazul înregistrării video, aceasta va produce trei imagini – fiecare oferind o perspectivă ușor diferită în funcție de obiectivul din care provine.

Qualcomm și-a îmbunătățit tehnologia de captură în rafală pe Snapdragon 888. Telefoanele cu acest procesor având posibilitatea de a captura până la 120 de fotografii într-o secundă, toate la 12MP.

Pe lângă Triple ISP, smartphone-urile cu Snapdragon 888 vor avea opțiunea de a permite captarea și redarea video 4K la 120 fps. Acest lucru va ajuta nu numai pentru înregistrarea video, ci și pentru apelurile video.

Performanțe mai bune la jocuri

Jocuri. Una dintre cele mai bune caracteristici de aici este suportul pentru afișajele de 144Hz și jocurile de 144fps. Acest lucru este posibil cu noul GPU Adreno 660, care este încorporat în Snapdragon 888. Despre acesta Qualcomm susține că este „cel mai semnificativ upgrade al performanței GPU Adreno”. O altă caracteristică nouă este Qualcomm Game Quick Touch. Aceasta îmbunătățește timpii de răspuns de intrare tactilă – asigurându-vă că acțiunile fizice sunt traduse instantaneu în lumea digitală. Qualcomm spune că a îmbunătățit timpul de răspuns față de Snapdragon 865 cu 10% la 120fps, 15% la 90fps și cu 20% la 60fps. Ultimul dintre acestea fiind locul în care majoritatea jocurilor sunt jucate pe mobil.

Snapdragon 888 oferă, de asemenea, suport pentru Xbox Cloud Streaming, Google Stadia și Amazon Luna, asigurându-se că telefoanele sunt bine pregătite pentru creșterea sectorului de streaming de jocuri.

Qualcomm spune că noul său GPU Adreno 660 din 888 oferă o redare grafică cu 35% mai rapidă și o eficiență energetică cu 20% mai bună decât predecesorul său. În același timp, procesorul său Kryo 680 oferă o creștere a performanței cu până la 25% și o eficiență energetică mai bună cu până la 25%.

Viteze 5G mai bune și conectivitate la cel mai înalt nivel

Noul chipset Snapdragon 888 are cel mai recent modem X60 5G al Qualcomm. Acesta oferă o conectivitate mai bună și mai multă asistență pentru 5G, inclusiv suport îmbunătățit mmWave. Nu este primul chipset Snapdragon care vine cu 5G, dar deschide noi viteze pentru telefoane. Acceptă viteze de descărcare de până la 7,5Gbps și încărcare de 3Gbps. Aceste viteze vor depinde în întregime de smartphone și de acoperirea rețelei. Foarte probabil nu veți vedea niciodată aceste viteze pe viitoarele smartphone-uri, deoarece acestea sunt atinse din condiții de laborator.

Nu numai atât, Snapdragon 888 vine cu conectivitate completă, sistemul FastConnect 6900 oferind suport Wi-Fi 6, Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.2.

Snapdragon 888 – AI și durata de viață a bateriei

Qualcomm a mărit capacitățile AI pe Snapdragon 888. Cipul poate procesa mult mai multe operațiuni pe secundă față de predecesorul său cu un consum mai mic de energie. Snapdragon 888 este alimentat de procesorul Hexagon 780. Acesta oferă o îmbunătățire a performanței cu 50%, capacitate de calcul de 2 ori și îmbunătățire de 3 ori mai mare a performanței pe watt (de trei ori cantitatea de procesare cu aceeași cantitate de putere) față de predecesorul său.

Snapdragon 888 este capabil să proceseze 26 TOPS (trilioane de operații pe secundă) față de 15 TOPS pe Snapdragon 865. Asta înseamnă că smartphone-urile vor putea îndeplini mai multe sarcini, mai rapid. Îmbunătățirile AI pot ajuta în toate aspectele legate de utilizarea smartphone-ului. De la filtrele pentru rețelele de socializare, la focalizarea automată și expunerea în aplicația camerei, la monitorizarea zgomotului din mediul înconjurător și ajustarea volumului în consecință și multe altele.

Crește durata de viață a bateriei pe telefoanele cu noul procesor Qualcomm. Cu îmbunătățiri ale eficienței energetice făcute peste tot cu Snapdragon 888, Qualcomm spune că noul cipset va oferi utilizatorilor o durată mai bună de viață a bateriei. Cu toate acestea, nu a putut spune cu exactitate cât de multă viață în plus veți putea obține de pe telefon. Sigur acest lucru depinde în mare măsură de modul în care fiecare producător integrează Snapdragon 888 în telefoanele sale și de alte caracteristici sunt incluse.

Ce telefoane vor avea primi procesorul Snapdragon 888?

Un număr de producători de telefoane au confirmat deja că folosesc chipsetul Snapdragon 888 în telefoanele viitoare. Aceste companii sunt: Asus, BlackShark, Lenovo, LG, Meizu, Motorola, Nubia, Realme, OnePlus, Oppo, Samsung, Sony, Sharp, Vivo, Xiaomi și ZTE. Sigur vom vedea acest procesor pe seriea Samsung Galaxy S21.

Inițial, ne așteptam ca următorul chip Qualcomm de top să fie numit 875. Între timp Qualcomm și-a schimbat sistemul de denumire pentru a face din acesta Snapdragon 888, conform TechRadar.