Galaxy Note 20 Ultra primul telefon cu noul ecran OLED VRR Samsung

478
Sursa Foto: via xda-developers.com

Samsung Galaxy Note 20 Ultra este un smartphone incredibil. Cu toate că este scump, lucru ce nici nu intră în discuție, acesta vine cu multe tehnologii noi. Toate acestea îl fac un telefon Android mult mai interesant și mai puternic decât modelul mai mic Galaxy Note 20. Una dintre aceste tehnologii noi este VRR (Variable Refresh Rate) sau Rata de actualizare variabilă. Samsung Galaxy Note 20 Ultra este primul smartphone care folosește noul display OLED VRR Samsung.

Noua tehnologie de afișare OLED VRR Samsung este produsă de subsidiara Samsung Display. Această tehnologie permite economii de energie mai mari decât s-a văzut în flagship-urile anterioare disponibile în comerț. Acest OLED cu putere redusă folosește tehnologia de frecvență adaptivă pentru a reduce consumul de energie al afișajului cu până la 22% (deși nu a fost specificat un nivel de bază).

Ecranul OLED VRR Samsung cu rată de actualizare de la 10 la 120 Hz

Această tehnologie de frecvență adaptivă OLED VRR Samsung permite afișajului să folosească rate de actualizare variabile care consumă „cea mai mică cantitate de energie posibilă” pentru fiecare tip de aplicație. Pentru jocurile mobile, afișajul acceptă o rată de refresh de 120 Hz; pentru streaming de filme, aceasta coboară la 60 Hz; e-mailurile coboară până la 30 Hz; vizualizarea imaginilor statice sau navigarea pe rețelele de socializare se reduce la 10 Hz.

Smartphone-urile cu o rată de actualizare ridicată înainte de Galaxy Note 20 Ultra au folosit rate de actualizare fixe. Acest lucru înseamnă că ar trebui să respecte rate de 60 Hz, 90 Hz, 120 Hz sau 144 Hz în funcție de smartphone și setare. Deseori, companiile au adaptat modurile de actualizare „variabile”, dar acestea afișează ecranul la 60 Hz doar pe bază de aplicație. În consecință, afișajul ar fi fie la 60 Hz întotdeauna, fie la o rată de actualizare ridicată uneori și 60 Hz în alte cazuri. Nu se compară cu ecranul OLED VRR Samsung de pe Galaxy Note 20 Ultra.

VRR – Variable Refresh Rate. O rată de actualizare variabilă (VRR) este termenul general pentru o rată de reîmprospătare dinamică a afișajului. Aceasta poate varia în mod continuu și perfect, pe afișele care acceptă tehnologii cu rata de actualizare variabilă.

Așadar, chiar dacă diferiți producători au menționat aceste moduri mixte drept rate de actualizare „variabile”, acestea ofereau totuși o rată de actualizare fixă. Ecranul în sine nu a putut calibra automat rata de actualizare, deoarece ar rezulta o clipire a imaginii vizibilă din cauza diferențelor de lumină la cele mai mici rate de refresh.

Sistemul de operare Android nu acceptă o rată de actualizare reală

Samsung Display a sugerat că aceasta este o implementare a ratei de reîmprospătare variabilă pe Note 20 Ultra. Totuși ecranul OLED VRR nu are chiar o adevărată rată de actualizare variabilă așa cum am văzut în alte display-uri, cum ar fi monitoarele de jocuri și anumite televizoare. Acestea au rate de actualizare cu adevărat variabile într-un anumit interval, cum ar fi 40 Hz – 120 Hz, ceea ce permite ca rata de actualizare să corespundă cu ieșirea FPS a GPU.

Cu toate acestea, sistemul de operare Android nu acceptă OLED VRR adevărat, conform XDA-Develpers. Deci, chiar dacă ecranul ar fi capabil de această rată de actualizare cu adevărat variabilă, software-ul nu este. În acest caz Samsung ar trebui să apeleze la modificări foarte mari pentru a activa adevăratul VRR. Deocamdată, rămânem cu această opțiune excelentă și cu economiile de energie rezultate, dar suntem foarte optimiști pentru viitor.