Oppo, Xiaomi și OnePlus acuzați că au instalat spyware pe telefoane

257
Oppo Xiaomi si OnePlus spyware pe telefoane
Sursa foto: via phonandroid.com

Un recent studiu „Android OS Privacy Closed-Up – A Tale From the East” dezvăluie libertățile pe care Oppo, Xiaomi și OnePlus și le asumă cu informațiile despre utilizatori în China. Ca preambul, cercetătorii care au efectuat acest studiu ne amintesc că țara cu cele mai multe dispozitive din lume care rulează Android este China.

Studiul a fost realizat de Haoyu Liu (Edinburgh University), Douglas Leith (Colegiul Trinity Dublin) și Paul Patras (Edinburgh University). Studiul sugerează că scurgerea de informații private prezintă un risc serios pentru clienții acestor telefoane din China, potrivit PhonAndroid. Mai mult, acest lucru se întâmplă chiar și atunci când utilizatorii călătoresc în străinătate în țări cu legi mai stricte privind confidențialitatea.

Lucrarea se intitulează „Android OS Privacy Closed-Up – A Tale From the East, mai pe înțeles Închiderea confidențialității sistemului de operare Android – O poveste din est”. Conform acestui studiu, datele transmise de diferitele sisteme preinstalate pe smartphone-urile mărcilor Oppo Xiaomi și OnePlus distribuite în China sunt infestate și transmit date private altor entități. Telefoanele testate au făcut acest lucru chiar și atunci când operatorii de rețea nu furnizau servicii. De exemplu, nu era prezentă nicio cartelă SIM sau cartela SIM era asociată cu un alt operator de rețea. Nu avem astfel de date despre telefoanele Samsung și Apple.

Oppo, Xiaomi și OnePlus au instalat spyware pe telefoane

Cercetătorii au analizat în mod specific informațiile transmise de sistemul de operare și de aplicațiile de sistem, pentru a exclude software-ul instalat de utilizator. Există mai mult de 30 de aplicații de la terți în telefoanele Android cu firmware chinezesc. Acestea includ aplicații chinezești precum Baidu Input, IflyTek Input și Sogou Input pe Xiaomi Redmi Note 11. OnePlus 9R și Realme Q3 Pro au Baidu Map ca aplicație de navigare și AMap, care rulează continuu în fundal. Și există, de asemenea, diverse aplicații de știri, streaming video și cumpărături online incluse în firmware-ul chinez.

Baidu Maps este o aplicație web pentru desktop și mobil furnizată de Baidu, disponibilă numai în limba chineză. Oferă imagini prin satelit, hărți stradale, vedere stradală, planificator rute călătorii, etc. Este disponibilă pentru Android și iOS.

Mai rău, multe dintre software-urile de bază incluse în interfața MIUI 14 a Xiaomi sunt spyware (programe spion), de exemplu. Acestea au privilegii extinse și transmit metodic datele utilizatorilor lor către serverele operatorilor naționali.

Informații sensibile referitoare la dispozitivele utilizatorilor, coordonatele de geo-localizare, numărul de telefon, aplicațiile utilizate, jurnalele de apeluri, totul merge acolo, fără știrea cetățenilor. Știm legăturile strânse dintre sectorul privat și statul chinez și nu îndrăznim să ne imaginăm în ce scopuri vor fi folosite aceste date.

În ultimii ani, datorită raportului preț/calitate imbatabil, smartphone-urile acestor producători au cucerit clienții europeni. Dar, dispozitivele vândute în Europa transmit date către China? Este imposibil de stabilit cu exactitate acest lucru. Putem fi liniștiți spunând că legislația europeană, cu GDPR în special, este cea mai restrictivă. Dar, trebuie să ne gândim bine când cumpărăm telefoane Oppo, Xiaomi și OnePlus. De asemenea, ne amintim că în 2021, un oficial american de contrainformații a estimat că China a colectat datele personale ale ~80% dintre americani.