Președintele Samsung Electronics închis, vinovat de sabotarea sindicatelor

596
Sursa Foto: Alex Castro / The Verge

Președintele consiliului de administrație al Samsung Electronics Co. Lee Sang-hoon, a fost condamnat pentru încălcarea legilor sindicatelor din Coreea de Sud la 18 luni de închisoare. Conform TheVerge care citează Financial Times, procurorii sud-coreeni au spus că Lee, împreună cu aproximativ alți 24 de actuali și foști oficiali Samsung, au folosit o varietate de tactici pentru a descuraja activitatea sindicală. Au amenințat inclusiv cu reducerea salariilor și retragerea afacerilor subcontractanților companiei Samsung din Coreea de Sud.

Ancheta în cauză a început încă din 2013. Atunci au apărut în presă mai multe documente care descriu metodele de combatere a eforturilor de sindicalizare a angajaților. A fost începutul mai multor ani de anchete, cu multe cazuri interconectate, care au duce în cele din urmă la rechizitorii și la închisoare pentru zeci de oficiali cu funcții executive de la Samsung Electronics.

Și vicepreședintele Samsung Electronics a fost condamnat

Curtea de Justiție a Districtului Central din Seul a inculpat 32 de persoane, incluzând actuali și foști angajați ai companiei, furnizori și profesioniști în managementul muncii. 26 dintre aceștia au fost găsiți vinovați. Juriul a declarat că există „nenumărate documente” care detaliază tactici pentru a împiedica activitățile sindicale. Documentele au fost distribuite între numeroși oficiali și afiliați Samsung, iar documentele în sine „recunosc înțelegerea, complotul și executarea în această infracțiune„.

Curtea a dat aceeași sentință vicepreședintelui Samsung Electronics. Kang Kyung-hoon a fost condamnat la 16 luni de închisoare săptămâna trecută pentru sabotarea activităților sindicale la o altă unitate a companiei sud-coreene.

Financial Times este un ziar financiar din Marea Britanie. Ziarul a fost înființat în ianuarie 1888. Ziarul este publicat în 5 ediții diferite: Regatul Unit, Europa, SUA, Asia și Orientul Mijlociu. Financial Times este tipărit în 18 orașe și apare într-o culoare roz somon deschis.

Cunoscutul ziar american The Wall Street Journal scrie că decizia nu va avea impact asupra investitorilor Samsung. Totuși Financial Times afirmă că decizia Curții de Justiție din Seul va pune presiune asupra companiei pentru a-și îmbunătăți deciziile corporative. Poziția gigantului tech contra o uniune a angajaților este cunoscută de mai mult timp ca un minus al companiei. Cu toate acestea, anul trecut, compania a recunoscut un sindicat al muncitorilor format din 1.000 de persoane. Luna trecută, angajații Samsung Electronics au înființat un nou sindicat în una dintre subsidiarele companiei, Samsung Electronics Service Co Ltd.

Momentan Samsung nu a comentat sentința dată de Curtea din Seul împotriva președintelui consiliului de administrație Lee Sang-hoon.