Posibil procesoare Exynos pe toate telefoanele emblematice din 2025

74
Procesoare Samsung Exynos
Sursa foto: samlover.com

Știm că Samsung a semnat un acord cu Qualcomm pe mai mulți ani pentru a primi procesoare Snapdragon pentru viitoarele smartphone-uri emblematice Galaxy. Această colaborare a fost dezvăluită de Qualcomm în februarie 2024 când a prezentat câștigurile din al patrulea trimestru din 2023. Dar, conform ultimelor informații, procesoarele Exynos par să revină la putere.

Acest acord era de așteptat, deoarece seria Galaxy S23 de anul trecut a avut numai cipuri Snapdragon 8 Gen 2. În acest an doar Galaxy S24 Ultra a avut Snapdragon 8 Gen 3 la nivel global, celelalte două modele au avut procesoare Qualcomm doar în anumite regiuni. Toate acestea au ca rezultat dependența Samsung de Qualcomm pentru chipset-urile high-end în ultimii câțiva ani.

Cu toate acestea, anul acesta, Samsung a adus înapoi Exynos cu gama Galaxy S24. Deoarece Qualcomm crește costurile, Samsung trebuie să plătească ceea ce i se cere. Din cauza acestei perspective, este de așteptat cu adevărat ca Samsung pună procesoarele Exynos în mult mai multe dispozitive Galaxy în acest an pentru a economisi bani.

Samsung a redus în ultimul timp utilizarea cipurilor Exynos în smartphone-urile Galaxy. În Q4 2023 au fost livrate 13 milioane de dispozitive cu Exynos, cu 48% mai puțin față de Q4 2022. Veniturile Samsung din procesoarele mobile au scăzut cu 44% în același timp.

Motivul s-a datorat, în principal, că Samsung a cumpărat mai multe procesoare de la Qualcomm pentru dispozitive emblematice. De asemenea, compania a cumpărat și cipuri MediaTek pentru unele smartphone-uri la prețuri accesibile. Cu toate acestea în dispozitivele Galaxy sunt utilizate în principal procesoare Exynos.

În Q3 2023 Xiaomi a fost cel mai mare cumpărător de cipuri, 25% de la Qualcomm și 20% de la MediaTek. Cel mai mare client Qualcomm în 2023 a fost Samsung cu 22%, urmat de Xiaomi (20%), Vivo (14%) și OPPO (13%).

Potrivit raportului de afaceri din 2023 al Samsung Electronics, divizia de telefonie mobilă a companiei a cheltuit 8,87 miliarde de dolari doar pe procesoare mobile în 2023. Cifra este cu 3,1% mai mare decât în ​​2022. De asemenea, Samsung a precizat că prețul cip-seturilor mobile a crescut cu 30% față de anul precedent.

Potrivit SamLover, o informație recentă afirmă că Samsung vrea să crească utilizarea procesoarelor Exynos în smartphone-urile Galaxy începând cu 2024. Primul pas a fost făcut cu includerea lui Exynos 2400 în seria Galaxy S24. Din primele teste făcute pe Galaxy S24 și Galaxy S24+ cu procesoare Exynos 2400, acestea sunt la nivelul celor cu Snapdragon 8 Gen 3 For Galaxy. De asemenea, se zvonește că Samsung ar putea alege doar procesoare Exynos pentru seria Galaxy S25.

Galaxy A55 și Galaxy A35, recent lansate, sunt, de asemenea, alimentate de procesoare Exynos. În acest an, tot în baza aceleași informații, este de așteptat ca Samsung să elimine și cip-seturile MediaTek din gama sa joasă.